Kirken på Klippen vil være supplement

Luthersk Missions nye frimenighed på Bornholm satser på at være en erstatning for folkekirken, men ikke for missionshusene…Der var gået knap to år siden de første spæde ønsker om frimenighed for Luthersk Mission på Bornholm, da Kirken på Klippen den 27. januar holdt sin åbningsgudstjeneste.

Birger Pedersen, Finn Andersen
og Kenneth Gudbergsen blev alle indsat som ledere ved den første gudstjeneste.
– Det er stort at få lov til at indvie nye personer til Guds tjeneste, fortæller afdelingsformand Jørn Bech, som indviede dem.

Omkring 150 unge og gamle bornholmere var mødt op på dagen. Det svarer til omkring en fjerdedel af LMs medlemmer på klippeøen. Det store fremmøde glædede både afdelingsformand i LM Bornholm Jørn Bech og formand for Kirken på Klippen, Birger Pedersen.
– Det var lidt overvældende at se så mange mennesker. Selvom vi havde håbet, der kom mange, var det nok flere, end vi havde regnet med, fortæller Birger og bemærker, at der var rigtig mange børn og unge familier. Noget som Jørn Bech også pointerede.

Der sker noget

– Bornholm er sådan et sted, hvor de unge familier ofte flytter væk fra. Så vi savner dem i vores kirker, missionsforeninger og så videre, forklarer Birger.
Finn håber, at en frimenighed som Kirken på Klippen måske kan være med til at vende udviklingen, så flere må få øjnene op for, at der faktisk sker noget i menighedslivet på Bornholm.

Bevarer missionshuse

Kirken på Klippen er nummer to LM-frimenighed på Bornholm. Bornholmerkirken i Rønne var den første. Men den nye frimenighed har valgt en anden struktur.
– Man kan vel sige, at vi med Kirken på Klippen ønsker at bevare Luthersk Missions traditionelle ellipsestruktur, fortæller Birger Pedersen. Ellipsestrukturen betyder, at man lægger sit primære arbejde ud fra missionshusene, og kirken bliver et liturgisk supplement. Denne holdning har været med til at give Kirken på Klippen så meget vind i sejlene.
– Vi har haft fokus på at bevare arbejdskraften og indsatsen i missionshusene, som i hvert fald her på øen traditionelt har været vores åndelige hjem. Ved siden af er vi så kommet i folkekirken, forklarer Birger.

Homofilivielser

Når mange af de luthersk missionske bornholmere ikke længere vil nøjes med folkekirken, skyldes det blandt andet indførelsen af vielsen af homofile, noget som LM’erne på Bornholm mener umuligt kan forenes med Bibelens lære. På den stiftende generalforsamling i november meldte 51 sig ind i kirken, og der er senere kommet flere til. Både nogen, som har meldt sig ud af folkekirken, og nogen, som har valgt at blive der samtidigt.

Lidt mere end tænkt

Den nye frimenighed holder til i Østermarie Missionshus. Her var der en stor sal ledig, som på grund af fraflytningen fra området let kunne bruges af Kirken på Klippen. Det sidste stykke tid er der kommet et alter af klippestykker og et flytbart knæfald til brug ved nadveren.
I udgangspunktet vil kirken holde gudstjeneste ca. hver fjerde uge. Næste gang bliver den 24. februar, hvor der også er generalforsamling.
– Der skal vi blandt andet snakke om, hvad vi vil med kirken. Vi skal ikke arrangere så meget, at vi tager arbejdskraften ud af missionshusene, men måske skal der alligevel arrangeres lidt mere, end vi først lagde op til, konkluderer Birger Pedersen, som sammen med Finn Andersen og Kenneth Gudbergsen er lederskabet i den nye frimenighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen: