Kristen kvinde frigivet

Den kristne 64-årige Salwa Fahmi S. Gireis var fænglset i syv uger uden rettergang, men er nu – ligesom syv politiske fanger – blevet frigivet, skriver Åbne Døre.Sudanske Salwa Fahmi Suleiman Gireis sad fængslet i syv uger uden rettergang i kølvandet på rækken af kirkelukninger i Khartoum. Hun er nu løsladt igen.

Sudans præsident har lovet frihed for samvittighedsfanger og løsladt en kristen kvinde.

Den 64-årige sudanesiske bogholder blev løsladt fra fængslet mandag d. 1. april. Hun var tilbageholdt uden sigtelse i syv uger af den sudanesiske sikkerhedstjeneste, efter at hun blev anholdt i sit hjem i Khartoum.

Samvittighedsfange

Amnesty International kalder Salwa Fahmi en ”samvittighedsfange”, som blev tilbageholdt udelukkende for hendes fredelige arbejde med en religiøs organisation.
En slægtning til Salwa bekræfter, at hun er blevet budt velkommen hjem af en strøm af besøgende, og at man samledes i kirken for at takke Gud. Mange havde bedt og fastet for hende, mens hun var i fængsel.
Dette sker i en tid, hvor spændingerne i Sudan mindskes, og forholdet til nabolandet Sydsudan er blevet bedre.

Præsident lover frihed

Frk. Fahmi blev løsladt fra fængslet dagen efter, at den sudanesiske præsident, Omar al-Bashir, beordrede, at alle politiske fanger skulle løslades.
Han sagde til parlamentet, at Sudan nu ”garanterer en atmosfære med frihedsrettigheder samt beskyttelse af ytringsfriheden for enkeltpersoner og grupper”.
Samme dag som Salwa blev løsladt, blev syv politiske aktivister fra oppositionen ligeledes frigivet – de fleste af dem var blevet anholdt efter at have deltaget i et møde i Uganda, hvor de angiveligt planlagde et kup.

Øget forfølgelse

For et år siden førte en strid om olie næsten til krig mellem Sudan og Sydsudan. Men en aftale mellem nationerne, formidlet af Den Afrikanske Union, har ført til genoptagelse af oliesalget og dannelsen af en demilitariseret bufferzone.
Al-Bashir vil gøre Sudan til en Sharia-stat, og kristne forfølges i stigende grad.
I de sidste uger har Sudans Nationale Efterretnings- og Sikkerhedstjeneste (NISS) beordret over 100 udenlandske arbejdere til at forlade landet eller møde udvisning. Udlændingene mistænkes for at være involveret i kristne aktiviteter.

Beholdt ejendele

Salwa Fahmi var den sidste kristne statsborger, som blev løsladt: hun blev anholdt den 12. februar, da fire mænd, som identificerede sig som medlemmer af NISS, trådte ind i hendes hus og anholdt hende uden at give en årsag.
Senere samme dag vendte mændene tilbage og konfiskerede hendes pas og alt elektroniske udstyr i huset, herunder bærbare computere, en desktopcomputer og tablets.
Efter Frk. Fahmis anholdelse fortsatte mænd i civilt tøj med at forårsage ødelæggelse på familiens gård ved at dræbe grise, stjæle en motorcykel og forsegle skabe, som indeholdt familiens bibler.
Mens hun blev tilbageholdt, blev hun nægtet adgang til en advokat, og hendes familie fik kun lov til at besøge hende én gang.
Ved løsladelsen blev hendes pas, legitimation og beslaglagt it-udstyr ikke returneret som lovet.

Forsigtig optimisme

Regeringen siger, at den nye forfatning vil garantere religionsfrihed, men mange kristne er varsomme, fordi myndighederne så sent som i december begyndte en hård kurs. Forfølgelsen er ifølge de kristne blevet værre, idet adskillelige kirker i Khartoum er blevet ødelagt eller lukket af myndighederne.
Kontoret for Det Sudanske Kirkeråd i Nyala, Dafur har været lukket siden maj 2012.
Præsident Bashir kom til magten ved et kup i 1989. Han er eftersøgt af Den Internationale Domstol, anklaget for folkemord i forbindelse med den årti-lange konflikt i Darfur. I marts sagde han, at han ville træde tilbage ved næste valg i 2015, da Sudan har brug for ”frisk blod”.
”Han tænker på sit eftermæle, nu hvor han har meldt, at han ikke stiller op i 2015”, forklarer Alex Vines, leder af Afrika-programmet ved Chatham House, en London-baseret tænketank.
Bodil


Artiklen fortsætter efter annoncen: