Anti-terror samarbejde mellem Egypten og Israel

Israels godkendelse af en egyptisk anmodning om tilladelse til at øge dets styrker til at slå ned på terroristgrupper i Sinai har bragt Egypten og Israel nærmere hinanden.
Dette viser, at Israel – indirekte – ikke tøver med at anerkende det nye styre i Cairo, skriver en israelsk politisk sagkyndig, Ariel Ben Solomon, idag.

Samtidig med at den muslimske verden fortsat er splittet i inter-muslimske stridigheder mellem Shia- og Sunni-grupper og mellem radikale og nationalistiske lejre, har Israel besluttet at holde sig udenfor og blot at blive involveret, hvis der opstår en afgørende sikkerhedstrussel.

I forrige uge dræbte al-Qaida-tilsluttede terrorister et højtstående medlem af den vestligt-støttede Frie Syriske Hær, hvilket viser splittelsen inden for Sunni-oppositionen, skriver Ben Solomon.

I tirsdags blev en konvoj med Hizbollah sikkerhedsfolk ramt af en vejbombe nær den libanesisk-syriske grænse, og der har været endnu et angreb mod shia-kampgrupper siden maj.

De kaotiske forhold i Sinai og den nylige optrapning af islamistisk vold mod egyptiske sikkerhedsfolk som følge af kuppet mod tidl. præsident Mohamed Morsi har fået Israel til at indtage en “hold hænderne borte”-indstilling, skriver Ben Solomon.

Israel har tidligere imødekommmet egyptiske anmodninger om tiladelse til yderligere styrker i Sinai. Mange spørger, om dette indebærer en nedtur for den egyptisk-israelske fredsaftale, mens andre siger, at det er en positiv udvikling ved at den egyptiske hær nu er blevet seriøs med at bekæmpe Sinai-baseret terror, som har forbindelse med den Hamas-kontrollerede Gaza-stribe.

Det nye militærstyre

Chuck Freilich, der er tilknyttet Harvard Universitetets “Kennedy School of Government” og er tidligere national vicerådgiver i Israel, siger:
– Det er ikke første gang, Israel har godkendt egyptiske troppeøgelser for at hjælpe det egyptiske militær i at fremme stabiliteten i Sinai og forhindre angreb over grænsen. Det nye militært-støttede styre indebærer langt større håb for de fremtidige egyptisk-israelske forbindelser end under tidl. præsident Mohamed Morsi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Freilich fremhæver, at skønt Morsi har bevaret freden og spillet en positiv rolle ved at fremmægle en våbenhvile efter “Operation Pillar of Defense”, så levede fredsaftalen under ham på “lånt tid’ – og før eller senere ville Det muslimske Broderskab have ophævet den.

Ifølge Freilich er Det muslimske Broderskab ondsindet anti-israelsk og antisemitisk – og Israel bør støtte den nye militære ledelse mest muligt.