Barnet skal være dødt

Sådan ser den type kanyler ud, som bruges til at sprøjte den dødelige dosis kalium ind i fosteret gennem den gravide mors mave.
Sådan ser den type kanyler ud, som bruges til at sprøjte den dødelige dosis kalium ind i fosteret gennem den gravide mors mave.

En ny vejledning fra sundhedsministeriet skal sikre, at barnet er dødt, når det fødes ved senaborter. Abort-organisationerne ser det som en naturlig, men sørgelig udvikling.
Sundhedsminister Astrid Krag har besluttet af følge den halvdel af Etisk Råd, som anbefaler kaliumsprøjter ved senaborter. Det skrev Politiken i sidste uge.

En kaliumsprøjte i fosteret vil sikre, at der ikke længere risikeres liv ved senaborter – altså aborter udført efter 12. graviditetsuge.
Etisk Råd var i foråret splittet omkring deres anbefaling, således at otte var imod tilbuddet, syv mente, det skulle tilbydes, og en syntes, det skulle være fast procedure.

Forældre bliver ofre

Næstformand i Retten til Liv Per Damgaard Pedersen kan godt forstå beslutningen.
– I takt med at man har fået bedre og bedre muligheder for scanninger, er det blevet tydeligt, at det er børn, virkelige mennesker, vi taler om. Førhen i abortdebatten blev fostre ofte omtalt som en slimklat eller et graviditetsprodukt. De blev umenneskeliggjort. Men nu i dag er ingen i tvivl om, at de er mennesker som du og jeg. Hvorfor har det så ikke ført til, at de bliver behandlet som mennesker? spørger han og svarer:
– Jeg tror, det skyldes, at forældre, der venter syge børn, bliver opfattet som ofre. Der er jo ikke andet at gøre end at slå sådan et barn ihjel, vel? Det er folk grundlæggende enige om.
– Det er rammen for at indføre kaliumsprøjterne. For det er det mest humane overfor barnet, synes man. ”Det er jo et menneske, og så vil det jo være ukærligt at lade det lide mere end højst nødvendigt”. ”Sådan skåner vi forældrene bedst” og ”De er jo i forvejen hårdt ramt, så det vil være bedst for dem, hvis barnet kunne dø uden, at de skulle pines ved at se det”, ironiserer Per Damgaard Pedersen, som begræder udviklingen.

Typisk dobbeltmoral

Også redaktør af Respekt for Menneskelivs nyhedsbrev, Torben Riis, er træt af udviklingen.
Men han synes samtidig, at den er logisk.
– Der er jo ikke andet at sige til det, end at det er et forsøg på sløre, hvad det er, der sker, siger han og fortsætter:
– Det er et typisk eksempel på dobbeltmoralen indenfor abort. Man vil gerne give kvinder muligheden for abort, men det skal tilsløres, så ingen får en dårlig oplevelse af, hvad vi gør.

Ondskabsfuldt system

Læge Sven Frederick Østerhus fra Læger imod Abort er skuffet over sundhedsministerens udmelding.
– Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen er en bekræftelse på, at børnenes livstegn faktisk er så ubehagelige for både forældre og personale, at de bliver nødt til at gøre noget ekstraordinært for at skjule dem.
Han fortsætter indigneret:
– Sundhedsstyrelsens anbefaling viser tydeligt, at vi har at gøre med et ondskabsfuldt, offentligt, skattebetalt system, som uddanner personale til fosterdrab og lønner dem herfor. Samtidig gør det alt det kan for at gøre indgrebet så upersonligt og samvittighedsløst som muligt – ligesom andre koldblodige psykopater.