Han kom, lo og sejrede

s15_kkAlleTidersKierkegaardBogen om de ”200 år med en global dansker” er en festlig afslutning på Kierkegaard-året.

Hver mand sin smag. Skal det være champagne eller festfyrværkeri? Eller trænges der måske mere? I så fald er anbefalingen utvetydig herfra: Anskaf denne bog! Latter (og motion for smilebåndet i øvrigt) er helsebringende. Denne bog fik mig til at le. Og jeg smiler stadig.

Kierkegaard-kenderen Joakim Garff har haft et lyst indfald: Han har for hvert af de 200 år, der er gået siden filosoffens fødsel, skrevet for en lille sides penge om en markant begivenhed dét år – og så har han ladet Kierkegaard kommentere sagen. Frem til 1855 bliver det naturligt nok hans eget liv, der drøftes; resten af bogen viser til fulde, hvorfor digteren har klaret kunsten at holde sig i live længe efter sin død, som Garff så vittigt formulerer det.
Det er spændende og rasende interessant og vedkommende. Også selvom man undertiden kan opleve det lidt som at gøre vold på de gamle tekster. Det er en gammel tænker for fuld udblæsning i en moderne tid, vi her oplever. Læs fx hvad Kierkegaard måtte have at sige om dronning Victoria og victorianismen (under årstallet 1901), forklaringerne på Første Verdenskrigs udbrud (1914), forskellen på kristendom og kommunisme (1919), Moder Theresas praktisering af, hvad der kunne kaldes ”barmhjertighed uden penge” (1928), om lighedstanken (1940), sindslidelser (1950) og om naturvidenskabernes nærmest eksplosive vækst (2012).
En festlig afslutning på Kierkegaards helt eget bogår.

Joakim Garff:
Alle tiders Kierkegaard
– 200 år med en global
dansker
267 sider • 270 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag