‘Palæstinenserne vil indbyde Rusland som forhandlingspartner’

Palæstinenserne ventes snart at ville true USA og Israel ved at indbyde Rusland til forhandlingsbordet som partner og mægler, skriver den politisk sagkyndige Sever Plocker idag i en klumme i den store israelske avis, “Yediot Aharonoth”.

Hvis hans forudsigelse er rigtig, vil det bringe en helt ny dimension ind i den hensygnende israelsk-palæstinensiske situation.

– I det afgørende øjeblik, spyttede palæstinenserne Amerika i ansigtet – har de tabt forstanden, skriver han. Forstår de ikke, at i vore dages arabiske verden har de ikke nogen virkelig ven at læne sig til? En russisk-palæstinensiske strategisk alliance forekommer som en selvklar politisk og diplomatisk bevægelse, der tjener begge parter godt.

Fra et russisk-strategisk synspunkt, skriver Plocker, opfattes den Palæstinensiske Myndighed (PA) som et ideelt brohovede til den arabiske verden og en kæmper imod det radikale og fanatiske islam, som også Rusland ser som en fjende.

Klummeskriveren slutter:
– Idag kan udenrigsminister John Kerry true palæstinenserne og Israel ved at advare om, at amerikanerne vil vaske deres hænder om bestræbelserne på at få en afslutning på konflikten. Imorgen vil det være palæstinenserne, som truer Kerry og Israel ved at bringe Rusland til forhandlingsbordet som partner og mægler. Hvem ved, måske Rusland vil blive en bedre mægler?

Det er den almene opfattelse, at såvel palæstinensere som israelere er skyld i dødvandet i forhandlingerne. Israelerne siger, at det er ligesom under Yasser Arafat – når det kommer til et afgørende øjeblik, vil palæstinenserne sige fra.

Den israelske forhandlingschef, justitsminister Tzipi Livni, siger, at der skal flere direkte drøftelser til for at opnå en fredsaftale, i stedet for amerikansk mægling.

– I de sidste måneder var der flere forhandlinger mellem os og USA end med palæstinenserne,siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om PA præsident Mahmoud Abbas’ beslutning om at underskrive 15 internationale konventioner, hovedsagelig gennem FN, siger hun:
– Det var en krænkelse og en stor fejl, som vil gøre det meget svært at vende tilbage til det normale. Jeg giver ikke op. Det er nu, den amerikanske involvering er vigtig. Amerikanerne er her for at få os til at fortsætte med at tale, ikke i en forgæves proces, men for at træffe virkelige afgørelser.

Kun få tror, at USA nu vil trække sig helt tilbage og overlade det til parterne at opnå en aftale ved direkte forhandlinger. Det ville være et slag imod Præsident Barack Obamas troværdighed i Mellemøsten, hvor han allerede er konfronteret med kritik for hans lunkne reaktion på borgerkrigen i Syrien og militærets magtovertagelse i Egypten.
– De mange måneder Kerry har tilbragt med at tilskynde til seriøse drøftelser er ikke gået til spilde, siger Kerry, fordi parterne har mindsket afstanden mellem sig om flere nøgleanliggender.