Fejrer grundlov med bøn

 Komitéen bag et fælleskirkeligt arrangement på Hamar den 29. maj er Håvard Sand, Asbjørn Simonnes og Eivind Sætrang. Foto: Simon Sæthren.
Komitéen bag et fælleskirkeligt arrangement på Hamar den 29. maj er Håvard Sand, Asbjørn Simonnes og Eivind Sætrang. Foto: Simon Sæthren.

Den 29. maj vil både lutherske og frikirkelige menigheder i Norge fejre, at grundlovens fædre på Kristi Himmelfartsdag for 200 år siden kunne takke Gud for den nye grundlov.

Kristi Himmelfartsdag for 200 år siden samlede den norske grundlovs fædre, eidsvollsmændene, sig i kirken for at takke Gud for grundloven. Derfor holder man et stort fælleskristent stævne i Hamar den 29. maj.

– Vi har høstet velsignelse af en stærk åndelig arv i vort land. Men vi indser, at vi igen har brug for at vende os til Gud i bøn for at beholde vor kristne arv, siger Asbjørn Simonnes, som er leder af grundlovsarrangementet og til daglig underviser i religionspædagogik.

Tid til forbøn

For at sikre Norges kristne arv har man afsat tid til forbøn under grundlovsfejringen. Man har også bedt personer fra forskellige del af Norge fremlægge bedeemner fra deres distrikter, fortæller KPK.
Lederen af Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, skal tale om grundlovens politiske betydning, og Simonnes skal tale om betydningen af bøn og strategien for vækkelse og fornyelse i landet.

Maleriet af Oscar Arnold Wergeland hedder ’Eidsvoll 1814’ og viser oplæsningen af det færdige udkast til Norges grundlov.
Maleriet af Oscar Arnold Wergeland hedder ’Eidsvoll 1814’ og viser oplæsningen af det færdige udkast til Norges grundlov.
Jødernes historie

Under arrangementet vil man også have fokus på arven fra jøderne og den øgede antisemitisme.
– I fejringen af grundloven erkender vi, at der er én stor skamplet, nemlig at grundloven ikke gav jøderne adgang til riget. Denne paragraf blev ikke ophævet før i 1851.
I en tid med stigende antisemitisme er det fortsat aktuelt at mindes, hvordan Norge fejlede dengang, og at det ikke må ske igen, understreger Simonnes.
Derfor indeholder arrangementet også musicalen ’Pakten’ (The Covenant), som er skrevet af Elizabeth og Robert Muren. Pakten viser jødernes historie fra Abraham og til oprettelsen af staten Israel.
Middelalderbyen Hamar, hvor arrangementet foregår, ligger o. 120 km nord for Oslo.

Medlemmer af følgende organisationer inviterer til programmet i Hamar:
Norsk Luthersk Misjonssamband; Indremisjonsforbundet; Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn; Sarons Dal; Evangeliesenteret; Maritastiftelsen; Normisjon; Intro-nettverket; Kristkirken og Doulos-nettverket; Ungdom i Oppdrag; Salt Bergenskirken; Bønn for Den norske kirke; Pinsevennerne; Bønnesenteret i Levanger; Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag; Den norske Israelsmisjon; Kvinner i Nettverk; Nordic Mission; OASE; Metodistkirken; Stefanusalliansen; Partner in Harvest; Koinonia bønne- og konferansesenter; IKAJ.