Kristen revolution i Rusland?

Af Iben Thranholm Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I lørdags den 9. maj fejrede Rusland 70-året for sejren over Nazityskland. Det foregik på Den Røde Plads ved en storstilet militærparade, som ikke er set magen til siden sovjettiden. Paraden handlede dog om langt mere end blot en fremvisning af militært isenkram.

12 millioner mennesker var over hele Rusland på gaden for at deltage i “Det Udødelige Regiments” march, hvor russerne bar fotografier som ikoner af deres familiemedlemmer for at ære dem, som enten kæmpede eller døde under 2. Verdenskrig. Næsten hver familie i Rusland har mistet et eller flere medlemmer under krigen, hvor 26 millioner russerne omkom.
I tal var det 8,5 procent af den russiske befolkning, som var på gaden på en gang. Alene i Moskva var der over 500.000, og her gik Putin og Moskvas borgmester Sobyanin forrest i marchen med et billede af deres egne familiemedlemmer, som kæmpede under krigen.
I vor tid er det svært at finde så stærkt et folkeligt fællesskab som dette. For russerne handler det ikke kun om at demonstrere, at de er en militær stormagt, men om et værdifællesskab, som i den grad er blomstret op efter kommunismens sammenbrud i 1991. Det er ikke bare et folkeligt nationalt fælleskab, men et kristent værdifællesskab, som er i eksplosiv vækst og binder den russiske nation sammen.
Det blev under militærparaden tydeligt ved, at Lenin mausolæet var helt tildækket og skjult. Og da forsvarsminister Sergei Shoigu skulle inspicere alle de afdelinger, som var opmarcheret på Den Røde Plads, gjorde han først korsets tegn. Utænkeligt under kommunismen, hvor sådant et tegn kunne koste livet eller deportation til Gulag.
Det viser, at kirken i Putins opbygning af det nye Rusland spiller en meget vigtigt og synlig rolle.
Samtidigt bar alle russerne, som fejrede festdagen, Sankt Georgs korset, et sort og orangefarvet bånd. Sankt Georg, der dræber dragen med sit spyd, er Moskvas vartegn og våbenskjold og har været det siden det 16. århundrede. Efter Sovjetunionens fald er store ikoner af Sankt Georg blevet sat op over portene indtil Kreml fra Den Røde Plads.
Hvad der sker i Rusland nu, er mere en kristen tros- og værdimæssig revolution end en politisk. Det er en udvikling, som kristne i Vesten bør holde et vågent øje med. Det kunne hænde at blive til vores fordel.