Tankebygninger

Af Henri Nissen Ansvarshavende redaktør
Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Forleden skulle jeg holde foredrag om så nørdede emner, som ”Jesu ligklæde” og ”Folkespredningen efter Noah’s Ark og Babelstårnet”. Jeg havde på forhånd medfølelse med de mennesker, som skulle høre på mig, for jeg vidste, at de var vant til at høre en mere traditionel forkyndelse, der sigtede på hjertet og ikke hovedet.

Men så blev jeg mindet om ordet ”tankebygninger”.

Det er jo Paulus, der i 2. Korrinterbrev skriver, at vi – uden magt, men med åndelige våben – ”nedbryder tankebygninger og alt, som trodsigt rejser sig mod kundskaben om Gud.”
Så forstod jeg bedre, hvorfor jeg i flere år har måttet holde den slags foredrag, selv om jeg langt hellere vil forkynde om, hvad Jesus Kristus kan gøre i vores liv.
For det er nødvendigt at nedbryde de tankebygninger, der ”trodsigt rejser sig mod kundskaben om Gud”.

Det nytter ikke at tale til hjertet, hvis der sidder en tankebygning på tværs i hovedet.
Vi er fx nødt til at have nedbrudt de tankebygninger, mange har om, at man ikke helt kan tro på Bibelen. Det har vi hørt fra kristendommens modstandere, ja endda fra teologer. Og til sidst begynder de troende også at tvivle.

En baptist skrev for nylig forarget til os, hvordan vi kunne tillade at sætte spørgsmål ved udviklingslæren, som han mente, at selv paven og de anglikanske biskopper anerkendte. Troende måtte bøje sig for ”videnskaben”, mente han.
Men selvom så paven bøjer sig for den teori, så er den stadig ikke bevist. Det er blot en tankebygning. Og det er da bare trist, at nogle kristne hellere bøjer knæ for en trodsig tankebygning imod Gud, end de bøjer knæ for Gud.

Den slags kompromisser underminerer vores tro. For hvis vi ikke helt ved, om Bibelen er troværdig på ét punkt, hvordan kan vi så vide, at Guds løfter er det? Eller at det, Jesus sagde og gjorde, virkelig er troværdigt. Så tør man ikke gå ud i tro, for Guds ord vil føles som at gå på den tynde is.

Nogle gange er det godt at tage tyren ved hornene og undersøge nørdede og kedelige emner.
Til gengæld vil vi så ofte opdage, at Bibelen faktisk er troværdig. At Skaberen må være genial. Og at Jesus er den, han sagde, han var.