Hjælp til at formidle den gode historie

Mediekurset blev holdt på Fynbo TV med 13 deltagere.
Mediekurset blev holdt på Fynbo TV med 13 deltagere.

Mediekursus lærte deltagerne, at lys og gode spørgsmål til udsendelsens gæst er afgørende for en god tv-produktion.

Lørdag den 19. november var 13 deltagere på mediekursus på Fynbo TV for at blive bedre til at formidle den gode histoire. Kurset var tilrettelagt af paraplyorganisationerne DKPK og DILEM.

– Det gode ved græsrods-tv er, at vi kan gå dybere og fortælle anderledes historier, end de kan på landsdækkende medier. Vi kan interviewe i længere tid og komme i dybden, sagde stationsleder Henrik Jønsby fra KKR-TV, da han indledte kurset.
Han lærte deltagerne vigtigheden af den rigtige belysning og viste helt konkret, hvordan lamperne sættes op som ”trepunktslys”, hvor der er en hovedlampe og to supplerende lamper.

– Vigtigere end et godt kamera er god lyd og godt lys. Med rigtig god lyssætning kan du endda lave en flot produktion med din mobiltelefon, sagde Henrik Jønsby.

Foruden Henrik Jønsby underviste Tove Videbæk, mangeårig studievært ved KKR-TV, og Svend Løbner, journalist og leder af Kirkeligt Medieakademi.

Tove Videbæk delte fra sine erfaringer som studievært på KKR-TV og lagde især vægt på at opbygge en atmosfære af tillid og nærhed. Bl.a. ved at gøre sit forarbejde ordentligt:
– Det viser, at vi tager gæsten seriøst, og det gør, at vedkommende slapper af. Og man er jo også selv afslappet, når man er godt forberedt. Jo mere afslappet man er, jo mere vil gæsten åbne sig og fortælle, sagde Tove.

Interview-teknik var temaet for Svend Løbners undervisning. Han startede med at kortlægge, hvad det er, der gør en historie spændende: at den er aktuel og væsentlig, og at det er noget, vi kan identificere os med og endda overraskes over.

– Der skal være et før og et efter, en udvikling fra komplikation til løsning, sagde han og kom også ind på kildetyper:
– Det er også vigtigt at afgøre, hvilken kildetype, man har foran sig: Er det en erfaringskilde, som har oplevet noget, en ekspertkilde, som ved særlig meget indenfor et område, eller er det en partskilde, som mener noget og måske har interesse i at lade sagen fremstå på en bestemt måde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:DKPK og DILEM organiserer tilsammen 35 lokale radio- og tv-stationer i Danmark og holder jævnligt kurser med støtte fra Kulturstyrelsen for at sikre, at producenterne kan leve op til kravene om at lave aktuelle og interessante udsendelser for lokalområdet. DKPK og DILEM er forkortelser for hhv. Den Kristne Producent Komité og Danske Idébaserede Lokale Elektroniske Medier.