USAs kirker holder bøn før og efter præsidentvalg

- Kristne har stor magt til at ændre verden gennem bøn, siger Anne Graham Lotz.
– Kristne har stor magt til at ændre verden gennem bøn, siger Anne Graham Lotz.

Flere kirker holdt gudstjenester på selve valgdagen – og nu efter valget samles kristne på tværs af kirkeretninger for at bede for landet og den nyvalgte præsident. 

Kristne i USA har ikke altid engageret sig i præsidentvalg. Og mange af de politisk aktive er dybt uenige. Men kirkerne kalder nu til forsoning og til bøn for myndighederne.

Mennonitpræst Mark Schloneger fra Virginia holdt sin første valgdags-gudstjeneste i 2008. Det var en reaktion på et opkald fra den republikanske præsidentkandidat Sarah Palin. Hun opfordrede kristne til at tage del i valget – og stemme for partiet.

Pastor Schloneger havde først ærgret sig over opkaldet, som forstyrrede ham i forberedelsen af en gudstjeneste. Men det gav ham ideen til holde en gudstjeneste på valgdagen. Og han inspirerede 900 menigheder i hele USA til at holde valgdagsgudstjeneste før præsidentvalget i 2012.

Forsoning efter valget

Efter dette års meget beskidte valgkamp har kirkerne oplevet et endnu større behov for fælles bøn. Det sker både i individuelle menigheder og i andre, som er en del af bevægelsen Election Day Communion 2016.

Valgkampen har vist, at befolkningen er dybt splittet i spørgsmål om race, tro og etiske værdier. Og mange kirkeledere ser behovet for at hele det, der er brudt.

– Vi skal minde os selv om, at Gud er én. De bibeltekster, vi læser, handler om at Gud og hans folk er et og forenet, siger pastor Katie Morgan. Hendes menighed fokuserer derfor på teksterne fra Efeserbrevet 4:1-6 og Johannes-evangeliet 17:20-23.

– Efeser-teksten handler om én Herre, én tro og én dåb. I troen er vi forenet trods politiske skel, kirkeskel og kulturelle forskelle. Og Johannes-teksten minder os om, at Kristus er et med Gud. Vi ser enheden især i treenigheden, tilføjer Katie Morgan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flere kirker har holdt deres valgdags-gudstjenester som fælleskirkelige arrangementer.

Enhed trods politisk uenighed

Men hvordan kan politiske modstandere mødes til bøn?

Pastor Nathan D. Hilkert, fra den lutherske Church of the Messiah kirke i Decatur, Georgia, har selv været tilhænger af Clinton – uden dog at sige det fra prædikestolen. Men hvis politiske modstandere skal kunne mødes, må det netop være til en fælles nadvergudstjeneste, mener han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi mødes om det, vi er fælles om, og udtrykker os i det samme sprog. Det er vigtigt at finde den fælles grund. Vores fælles overbevisning viser os et billede af, hvad vi kan håbe på at opnå og se i denne verden, siger Hilkert ifølge Religion News Service.

- Jeg ved aldrig, hvem der skal sidde i Det Hvide Hus, før et valg. Men jeg ved, at Gud er på tronen endnu, siger sportskommentator Ernie Johnson fra NBA for TNT og NBA.
– Jeg ved aldrig, hvem der skal sidde i Det Hvide Hus, før et valg. Men jeg ved, at Gud er på tronen endnu, siger sportskommentator Ernie Johnson fra NBA for TNT og NBA.
Bed om visdom for Trump

Evangelisten Billy Grahams datter, Anne Graham Lotz, tror, at Gud står bag Trumps valgsejr. Det siger hun i et interview med CBN News.

Hun mener også, at den høje valgdeltagelse blandt kristne, hvor 81% af de evangelikale stemte for Trump, er et svar på bøn. Men kristne skal fortsat bede for ham, når han starter i embedet, opfordrer hun og citerer 2 Krøn. 7:14, hvor Herren taler til kong Salomon efter indvielsen af templet.

”…hvis mit folk da ydmyger sig i bøn, søger mig og vender sig fra deres onde handlinger, da vil jeg høre deres bøn i Himlen, tilgive deres synder og genoprette deres land.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun opfordrer kristne til at bede om, at Trump må få visdom og være afhængig af Gud i sine afgørelser. Og hun minder kristne om, at de har en unik rolle i USA. Det er nemlig dem, der kan bede. Og kristnes bøn kan forandre verden, når mennesker angrer og vender sig til Gud.

Også den kendte sportskommentator Ernie Johnson har udtalt sig om sin tro efter valget.
– Jeg ved aldrig, hvem der skal sidde i Det Hvide Hus før et valg. Men jeg beder for situationen. Og bagefter beder jeg for den, der har magten, som Bibelen opfordrer os til at gøre, siger han.