Efterskoleår gør godt – og to år rykker allermest

– Indlæringen får et ryk allerede i 9. klasse mener forstander Rasmus B. Houler.

Både det sociale og det faglige niveau rykker meget i efterskoleårene.

På Sædding Efterskole ønsker man, at flere elever tager både 9. og 10. klasse. Derfor giver efterskolen nu rabat på egenbetalingen på 15.000 kr for de elever, der bliver tilmeldt 2 år. Det er tydeligt, at de 10. klasseelever, der også gik på efterskolen i 9. klasse, har et forspring både fagligt, socialt og i modenhed. Desværre synes mange forældre, at efterskole er dyrt, forklarer forstander Rasmus Houler om baggrunden for Sædding Efterskoles tilbud.
Men et nyt politisk udspil vil nu sikre, at også børn af lavtlønnede kan komme på efterskole.

Klar til gymnasiet

– Jeg har fået to helt forskellige, men megafede år. Jeg føler, jeg har mere styr på mine ting og er helt klar til gymnasiet nu, siger Amalie Abildtrup Danielsen, som nu er andenårselev på Sædding Efterskole. ”Det kristne fællesskab her har også haft stor betydning for mig. Derfor skal jeg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing. Det var ellers ikke planen, da jeg gik i folkeskolen”, tilføjer hun.
Unge, der tager 10. klasse på efterskole, har 11 procent højere sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse inden for fem år end unge, der afslutter grundskolen med 9. klasse, viser en undersøgelse, som Efterskoleforeningen har lavet for nylig.

Rapporten om undervisningens effekt bygger på informationer om ca. 1.4 millioner skoleelever i perioden 1995-2015
9. klasse rykker

Rasmus B. Houler mener dog, at de elever, der tager to år på efterskole, klarer sig endnu bedre. Efterskolelærere har nemlig specialiseret sig i at undervise i udskolingen, så indlæringen rykker allerede i 9. klasse.
Amalie Abildtrup Danielsen er enig med forstanderen. Hun føler, at hun har fået endnu mere målrettet hjælp i 10. klasse, fordi hun har et tættere forhold til lærerne.
– De kender mig bedre nu. Også på en anden måde end mine lærere i folkeskolen. Jeg har for eksempel fået det helt fint med matematik. Det var bestemt ikke godt i 8. klasse, indrømmer hun.
Der er altså stærke grunde til at tage to år på efterskole. På Sædding Efterskole kan man dog også nøjes med at søge en af de ledige pladser i skoleåret 17/18.

Politisk vilje til støtte

Et politisk flertal går nu ind for at sikre, at familier med lav indkomst får et større tilskud til at sende børnene på efterskole. Pengene skal så tages fra familier med højere lønindkomster.
Forslaget kommer fra SF, og det bakkes op af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, skriver Politiken. Dermed er der lige netop flertal for forslaget.
– Vi kan se, at de elever, der kommer på efterskole, får et meget bedre netværk, forklarer uddannelsesordfører Jacob Mark (SF). Også Daniel Toft Jakobsen, (A), er ’bestemt positiv’, mens DFs uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, mener, at det ’giver god mening’.
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) foreslår, at efterskolerne i højere grad selv skal sammensætte en mangfoldig elevgruppe.
– Efterskolerne vil gerne i kontakt med elevgrupper, der i dag ikke søger den type skole, og det er godt, siger hun.

Et års efterskoleophold koster i gennemsnit 50.946 kr. Statens tilskud er afhængigt af forældrenes indkomst og ligger på mellem 24.402 kr. og 50.610 kr, oplyser Efterskoleforeningen.