Stor missionsprofil er død

En af de store missionsprofiler i Det Danske Missionsforbund, dr. Viggo B. Søgaard, der i en menneskealder har rejst verden tynd, har afsluttet sin livslange missionstjeneste og begivet sig ud på sin sidste rejse.

Mønsterbryderen

Viggo Søgaard blev født i 1939 i Brovst som nr. otte ud af en søskendeflok på 12. Hans forældre arbejdede ved landbruget og flere af børneflokken var allerede ude og tjene fra 11 års alderen.

Et overraskende besøg i det enkle hjem af Viggos lærer, hr. Schmidt, blev imidlertid årsag til, at den tilsyneladende opvakte dreng blev indskrevet på Fjerritslev Private Mellem- og Realskole. Her fik han en friplads og her blev for alvor den nysgerrighed og studielyst vakt, der skulle føre en lille dreng fra Brovst rundt som konsulent i hele verden.

Her er jeg, send mig

Efter realeksamen valgte Viggo Søgaard at uddanne sig som radiotelegrafist i Den Danske Marine. I denne periode besluttede han sig for at forfølge det, han altid siden har betragtet som et kald fra missionens herre: Hvem skal jeg sende, hvem vil gå bud?

Fra 1960 til 1963 læste Viggo dels på Glasgow Bible Training Institut, dels på London University. I 1961 stødte hans forlovede, Ketty Boelskifte til og gennemførte en toårig bibel- og missionsskole i Glasgow.

I 1963 blev parret ordineret ved Det Danske Missionsforbunds årskonference. De blev umiddelbart efter gift og i oktober gik turen til Thailand, hvor sprogstudierne begyndte.

Visionen om at sprede evangeliet via radio og medier tog samtidig form og de første elementer til det, der i dag er et stort mediecenter i Chiang Mai, Fredens Stemme, gjorde sin spæde start som et mobilt studie i et folkevognsrugbrød.

Efter 13 år i Thailand, med en studiepause midtvejs i USA på 1½ år, kom ægteparret Søgaard hjem til Danmark i slutningen af 1976. Med sig havde de Annette på 12 år og Kim på 8 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I en kort periode blev det til en ansættelse på Baptistkirkens skoler i Tølløse (Højskole og Teologisk Seminar) samtidig med at Viggo Søgaard med stor succes etablerede et træningsforløb for ansvarlige ledere i Det Danske Missionsforbund, MBL – Missionsforbundets Bibel- og Ledertræning.

Det skulle dog vise sig, at de kontakter, som Viggo Søgaard havde skabt sig ude i den store verden åbnede en række døre, som han måtte gå ind ad.

Opbygningen af Fredens Stemme, erfaring fra produktion af radioprogrammer og kassettebånd, dybdegående undersøgelser af thailænderes tankesæt samt studier på Wheaton College i Illinois, USA, havde givet Søgaard nogle meget værdifulde redskaber til tidssvarende kommunikationsteorier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det gjorde ham til en skattet gæsteunderviser på mange konferencer, fakulteter og universiteter, der havde mission på dagsordenen.

Hvem er din modtager?

Med fire enkle spørgsmål, der i første omgang sender tanken i retning af Søren Kierkegaard, opstillede Viggo Søgaard en basis for al kommunikation af de gode nyheder: Hvem er din tilhører? Hvor er din tilhører? Hvad har din tilhører brug for? Hvordan kan du møde din tilhørers behov?

Det nybrud i missionstænkning, som Lausannebevægelsen skabte fra 1974, blev en vigtig platform for Viggo Søgaard. Han hentede selv stor inspiration fra dette netværk og blev meget naturligt initiativtageren til stiftelsen af Den Danske Lausannegruppe. Det var da også i dette regi, på konferencen i 1980 i Pattaya, at Søgaard for alvor slog igennem med sine kommunikationsteorier.

Hvis din næste skal forstå dig, må du forstå ham. Ingen fik sagt dette bedre end Søren Kierkegaard i slutningen af det 19. århundrede. Og kun få fik i slutningen af det 20. århundrede tydeliggjort dette bedre for tidens missionsstrateger end den mand, hvis forældre i sin tid skulle overtales til at lade ham læse videre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Respekten for medmennesket, dets baggrund og forudsætning var med til at udvikle de teorier, hvormed Viggo Søgaard berigede både den kristne radio- og tv-produktion såvel som mange andre formidlingsprocesser. Budskabet var klart: Din evne til at kommunikere det du har på hjerte, lykkes lige så langt som du tager din modtager alvorligt.

Fra konferencen i Pattaya gik det slag i slag med studier på Fuller Graduate School of Intercultural Studies med efterfølgende ansættelse i 1986 samme sted som professor, nu som doktor i interkulturel kommunikation.

I Asien holdt Søgaard fra 1979 til 2008 ganske mange vigtige kommunikationskurser for en lang række asiatiske kirke- og organisations-ledere.

Fra 1982 til 1986 var Viggo Søgaard seniorkonsulent i World Vision. Derefter var han i næsten 20 år, ansat som mediekonsulent hos De Forende Bibelselskaber, med særligt ansvar for udvikling af alternativer til trykte medier (for de mange, der ikke kan læse).

I alle år fra sin afslutning som direktør for Mediecenteret, Fredens Stemme i Chiang Mai, i slutningen af 1976 og frem til 2009, var Viggo Søgaard konsulent for Det Danske Missionsforbunds arbejde i Thailand.

Bøger

Det er igennem de mange år blevet til en række bøger fra Viggo Søgaards hånd, der handler om medier, research og kommunikation. Den første, Cassette Ministry fra 1974, udfyldte med uventet et salg på 11.000 eksemplarer tydeligvis et tomrum. Den havde primært fokus på anvendelse af lydkassetter i missionens tjeneste.
I 2009 skrev Viggo Søgaard sin livshistorie under overskriften ’Knudepunkter’. En bog med et væld af oplevelser og overvejelser, der samler sig i taknemmelighed til den Gud, som efter dr. Søgaards mening er den største kommunikator af alle.
Viggo Søgaard efterlader sig hustruen Ketty, to voksne børn og tre børnebørn.
Der er bisættelse fra Vestermarkskirken, Grindsted, fredag d. 23. marts kl. 16.00.

Peter Götz/Bodil