Brevkassen: Bruger vores søn for mange penge?

Kære Suh
Min mand og jeg har en søn på 24, han bor i egen lejlighed, som han deler med en kammerat.
Han er i gang med at læse og har derfor ikke mulighed for at arbejde fuldtid, så det er derfor nogle gange lidt småt med pengene. Han har flere gange lånt penge af os, det gør vi sådan set gerne, vi mangler ikke noget, og det er jo fjollet, at han skal optage dyre studielån, når han kan låne af os.
Men man ser jo så meget i TV om unge mennesker og deres forbrug, og jeg ville være frygtelig ked af, hvis vi indirekte er med til at fastholde ham i et overforbrug.
Jeg ved ikke, hvad han bruger sine penge til, han er jo voksen, så jeg synes ikke, vi kan kræve, at han aflægger regnskab.
Hvad er din mening om det?
Venlig hilsen E.

Pengene er jeres penge! Og hvis I har lyst til at gøre jeres søns liv lidt nemmere, sjovere, ved at låne ham penge jævnligt, så skal I gøre det.
Svar

Kære E
Det er svært at give et entydigt svar på din henvendelse, for der er mange individuelle faktorer, der spiller ind.
Grundlæggende er det dog en rigtig god læring, at man ikke bruger penge, man ikke har (undtagelser er store ting som fx hus og bil), men i forhold til andre ting synes jeg, det giver fin mening. Når man låner penge til ”luksus-ting” såsom dyrt tøj, dyre sko, smykker, elektronik, restauranter, biograf, rejser osv. er der tale om ting, som er undværlige.
At låne sig frem til disse ting risikerer at grundlægge et mønster med overforbrug, hvor der ikke skelnes mellem uundværlige og undværlige ting, og hvor man køber uden reelt at have råd til det. Udover at risikere at komme til at skylde for mange penge væk, mister man måske også evnen til at behovs-udskyde, hvilket er en katastrofal evne at mangle. Dette gælder både i forhold til materielle ting, men også i forhold til andre mennesker.
Især den yngre generation er udfordret på opøvelsen af denne kunst, fordi de har langt flere penge mellem hænderne end tidligere. Desuden er hele vores samfund indrettet til hurtig behovstilfredsstillelse i højere grad end tidligere.
Udover de grundlæggende værdier, der ligger i at kunne spare op og at kunne behovsudskyde, bør du og din mand selvfølgelig også vurdere, om relationen til jeres søn belastes af hans hyppige lån.
Hvordan med tilbagebetaling? Har I lavet aftaler med ham, som er tilfredsstillende for jer? For hvis ikke, er det sandsynligt, at enten den ene af jer eller at I begge på et tidspunkt bliver irriterede på jeres søn, og det kan resultere i konflikter og afstandstagen.
Når disse ting er nævnt, skal det understreges, at jeres penge er jeres penge! I kan disponere fuldstændig frit over dem. Og hvis I har lyst til at gøre jeres søns liv lidt nemmere, sjovere, ved at låne ham penge jævnligt, så skal I gøre det.
Nogle forældre har mulighed for at købe en lejlighed og leje den ud til deres børn, andre har haft mulighed for at lave børneopsparinger – alt sammen er det også økonomisk hjælp til den unge. Det ene er ikke så meget anderledes end det andet. Hvad der er vigtigt, er, at I vurderer jeres søns ønske om at låne penge af jer ud fra en overordnet betragtning af jeres kendskab til og erfaringer med ham, og hvad det betyder for jeres relation.
Og så er det i øvrigt en beslutning der kan tages fra måned til måned, og som kan revideres hen ad vejen.
Hilsen Suh