’Ytringsfrihed hører sammen med trosfrihed’

Det er blevet sværere for kristne at ytre sig i Vesten, mener Dagen.no’s chefredaktør.

Chefredaktør Vebjørn Selbekk fra den kristne avis Dagen.no fik i 2015 sammen med den danske journalist Flemming Rose en ytrings-frihedspris. Det skete i forbindelse med 10-året for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne.

I Norge er der de senere år sket et skred, så kristne nu kan blive udelukket fra sociale medier eller få problemer med arbejdsgiveren, hvis de hævder politisk ukorrekte synspunkter, skriver Vebjørn Selbekk i en leder i Dagen.no.

I Danmark kalder statsministeren det traditionelle kristne syn på køn og ægteskab ”forstokket”. Også i lande som Norge og USA oplever kristne diskrimination for deres udtalelser.

Ytringsfriheden er værd at kæmpe for

”Vi har altid hævdet, at kristne burde være de første til at stå op for ytringsfriheden. For os er det helt grundlæggende, at kristne bør tåle både at høre, læse og se ting, som udfordrer. Til alt overmål kan det jo til og med hænde, at vi har noget at lære af vore meningsmodstandere,” skriver Selbekk i lederen den 15. september.

Samtidig bør kristne være klar over, at ytrings- og religions­frihed hører uløseligt sammen. Uden ytringsfrihed har vi ­ingen religionsfrihed og uden religionsfrihed har vi heller i­ngen ytringsfrihed, fortsætter Selbekk, som i 2015 modtog en ytringsfriheds-pris i forbindelse med 10-året for udgivelsen af Muhammedtegningerne. Den norske stiftelse Fritt Ord tildelte dengang både Vebjørn Selbekk og danske Flemming Rose Honnørprisen.

Activist Mommy fra USA er flere gange blevet udelukket fra Facebook. Hun modtager trusler på grund af for sin kamp for det traditionelle ægteskab og andre kristne mærkesager.
Censur på Facebook

Dagen.nos leder var blandt andet foranlediget af, at en anden tidligere modtager af Honnørprisen, filosoffen Nina Karin Monsen, for nylig blev udelukket fra Facebook uden begrundelse.

Nina Karin Monsen havde nemlig den 3. september delt et opslag med titlen ”Homosentimentalitet” på Facebook. Hun fik ikke nogen begrundelse fra Facebook og undrer sig over, at anonyme klager fra læsere kan føre til udelukkelse fra mediet.

Krav om berufsverbot

Vebjørn Selbekk nævner også et andet norsk eksempel, nemlig pastor og ungdomsskolelærer Jens Thoresen, som kom i et voldsomt mediestormvejr efter at have kritiseret en lokal pride-march på Facebook. Alle de store norske medier diskuterede derefter, om en sådan person burde have tilladelse til at undervise norske unge. Læreren fik dog opbakning af sin rektor. Forøvrigt står der ikke et ord om homofile i Thoresens opslag, understreger Vebjørn Selbekk.

Et skred på kun ni år

For få år siden ville både Thoresens og Monsens indlæg have været helt mainstream. I 2009 skrev Nina Karin Monsen bogen ”Kampen om ekteskapet” . Samme år modtog hun Fritt Ord-prisen ”for hendes gennemreflekterede og uafhængige bidrag til en friere offentlig debat,” som det hed i begrundelsen. Det er helt symbolsk, at hendes indlæg nu opfattes som totalt upassende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Ni år senere belønnes det samme debatindlæg med udelukkelse fra Facebook,” skriver Selbekk og tilføjer. ”Den offentlige debat er med andre ord blevet alt andet end friere i disse år.”

Asia Bibi har siddet på dødsgangen i Pakistan, siden hun i juni 2009 blev anklaget for blasfemi.
Rammer kristne og ateister

Kristne bør i egen interesse forsvare ytringsfriheden. Selv i Vesten vil kristne nemlig være blandt de første, der bliver ramt, når ytringsrummet bliver trangere.

Men også mange globale eksempler viser, hvordan ytringsfrihed og religionsfrihed hører sammen. Den kristne pakistanske kvinde, Asia Bibi, har i årevis siddet på dødsgangen anklaget for at have spottet profeten Muhammed – fordi Pakistan har en blasfemilov, der giver mulighed for at ramme kristne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det kan dog i nogle lande være endnu farligere at være ateist end at være kristen. Også af den grund bør kristne derfor kæmpe for både ytrings- og trosfriheden.

”Vi, som tror, har et ansvar for at forsvare dem, som ikke har en tro,” fastslår Vebjørn Selbekk.

Facebook beklager

Kritikken af Facebooks censur har tilsyneladende fået det sociale medie til at beklage udelukkelsen af Nina Karin Monsen. Facebook beklager nu denne sin tredje udelukkelse af prisvinderen og kalder den ”en fejl”.