Forskning: Tro sænker blodtrykket

Bøn, meditation og mindfulness kan give et roligere sind og formentlig også et stærkere immunforsvar, mener professor i eksistentiel og åndelig omsorg ved Syddansk Universitet, Niels Christian Hvidt.

– Det at have en tro og praktisere en tro eller et religiøst fællesskab i for eksempel en kirke kan bidrage til bedre helbred og til bedre håndtering af livets udfordringer.

Det fastslog Niels Christian Hvidt, der er professor i eksistentiel og åndelig omsorg ved Syddansk Universitet, da han offentliggjorde nyheden i ’Go’ Morgen Danmark’ onsdag.

Baggrunden er et studie fra New York Universitet, hvor forskere har påvist, at en trosbaseret indsats mod forhøjet blodtryk og diabetes virker bedre end de indsatser, som kun fokuserer på traditionelle sundhedsråd.

Studiet var en forløbsundersøgelse af knap 400 kirkegængere med forhøjet blodtryk. Nogle af dem var i grupper, som fik undervisning i sund livsstil sammen med en trosbaseret tilgang med bibelundervisning, bøn og samtaler om tro og helbred. Andre grupper fik kun den sundhedsfaglige undervisning om sund livsstil. Den trosbaserede tilgang viste sig at være mest effektiv.

Det er langt fra første gang studier og andre typer undersøgelser finder en sammenhæng mellem tro og helbred.

Helligåndens tempel

Alligevel er også den danske forsker, Niels Christian Hvidt, som har arbejdet med tilsvarende danske og europæiske studier, overrasket:

– Jeg synes, det er overraskende, at troen – og hvad der hører til dens praksis – også her giver en ekstra dimension og forbedrer resultatet så meget, siger professoren. Han peger på flere mulige forklaringer på denne sammenhæng.

– Troende mennesker passer bedre på deres krop, fordi de for eksempel anser kroppen som Helligåndens tempel, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



De testpersoner i den trosbaserede undersøgelse, som fik åndelig vejledning undervejs, fik sænket blodtrykket mere end kontrolgruppen.

Blandt de mulige forklaringer peger Niels Christian Hvidt på, at troende ser på kroppen som Helligåndens tempel, men han fremhæver også fællesskabets betydning.

– Det at tro på noget større har også en enorm indvirkning på det mentale helbred. Først og fremmest er religiøse ofte en del af et stærkt fællesskab, som beskytter mod ensomhed og isolation gennem hele livet, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Bøn, meditation og mindfulness er også en prioritet hos mange religiøse. Det kan give et roligere sind og faktisk formentlig også et stærkere immunforsvar, påpeger Niels Christian Hvidt i TV 2-udsendelsen.