Fakkeltog for kvinder

Over hele verden er der fokus på forfulgte kristne i november. I Norge har man i år haft særlig fokus på de kristne kvinder.

Gennem hele november er der fakkeltog i forskellige byer for folk, der forfølges for deres tro. Her fra markeringen i Oslo i 2017. Foto: Markus Plementas, KPK

Hvert år markeres «søndag for forfulgte» i kirker og kristne forsamlinger over hele verden. I USA blev dagen markeret den 3. november, mens det i England foregår den 17. november.

Ifølge Christian Today fastslår en rapport fra det britiske udenriksministerium tidligere i år, at 80 procent af de mennesker, som lider for deres tro, er kristne.

I Norge bliver dagen for forfulgte som regel markeret den andens søndag i november, men kirkerne har også frihed til at vælge en anden dag.

Udover søndagsgudstjenesterne holder man i mange byer et fakkeltog enten sidst i oktober eller i november til støtte for forfulgte. Denne markering gælder dog ikke bare kristne, men alle, som forfølges for deres tro.

I Norge står organisationerne Stefanusalliansen og Åpne Dører for organiseringen af fakkeltogene sammen med lokale ildsjæle.

Fakkeltog

I år har man gennemført eller planlagt fakkeltog for forfulgte i ikke mindre end 11 byer eller byområder i Norge. Temaet for årets fakkeltog er «Kvinner som forfølges for sin tro».

– Kvinder oplever ofte en dobbel form for forfølgelse. I mange lande, hvor kristne forfølges, sker der også mange andre brud på menneskerettighederne, og kvinder har ofte en svag stilling i samfundet. Dette gør dem ekstra sårbare, fortæller informationsleder i Åpne Dører, Linda Askeland.

Hun beskriver det, kvinder ofte udsættes for, som den mest beskidte form for forfølgelse.
– Unge piger bliver kidnappet, voldtaget, tvangsgift og tvangskonverteret på grund af deres tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Den skam, som dette medfører, gør det også vanskeligt for dem, som klarer at flygte fra fangenskabet og kommer hjem igen. På den måde rammer forfølgelsen hele samfund og deres fremtid, siger Linda Askeland.

Kvinder oplever ofte en dobbelt form for forfølgelse og er ekstra sårbare som trosminoritet, fortæller Linda Askeland fra Åpne Dører. Billedet viser en mor og datter fra Irak. Foto: Åpne Dører/Open Doors
Lænket fast i eget hjem

Kvinder, som vælger at konvertere til en anden tro, kan også opleve forfølgelse fra deres egen familie.

– Dette gælder både kvinder og mænd, men kvinder er ekstra sårbare. Vi hører historier, hvor de er blevet lænket fast med kæder og holdes som fanger i deres eget hjem. De behandles som navnløse tjenere, fortæller Linda Askeland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hun siger, at mange af disse skæbner er usynlige og ikke kommer tydeligt frem i rapporter.
– Dette er en af grundene til, at vi har valgt dette tema i år. Vi vil sætte mere fokus på det.

Brevhilsener og forbøn

Under dette års «Søndag for forfulgte» sætter Stefanusalliansen søgelyset på Irak. Stefanusalliancen har indgået aftale med den kirkelige hjælpeorganisation Capni om at bidrage til genopbygning af en landsby for kristne i Irak efter IS-angreb.

De ønsker at bidrage med støtte til at skabe arbejdspladser, traumehjælp til yazidipiger, som har været slaver hos IS, og arbejde for et nyt skolepensum.

Åpne Dører har valgt samme tema som for fakkeltogene til ressourcematerialet til «Søndag for forfulgte». De opfordrer blandt andet folk til at bede og sende breve til kvinder, som er udsat for trosforfølgelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Et eksempel er 16 år gamle Leah Sharibu fra Nigeria. Hun blev taget til fange af Boko Haram for halvandet år siden. De andre piger, som blev kidnappet samtidig, er sat fri, men Leah vil ikke fornægte Jesus, og derfor er hun fortsat fanget, fortæller Askeland.

Kludetæppe til myndighederne

Åpne Dører ønsker også at minde de norske myndigheder om de forfulgte, men her har de valgt en lidt anden vej end en traditionel underskriftskampagne.

– Vi opfordrer folk til at sy eller male på tøjstykker, som vi vil sy sammen til et stort kludetæppe. Dette skal overrækkes til de norske myndigheder på kvindedagen i 2020, fortæller Linda Askeland.

På lapperne opfordres folk til at vise omsorg for kristne søstre ved at skrive ting som «I see you» (Jeg ser deg).

 

November for forfulgte

• Søndag for forfulgte markeres hvert år, som regel den anden søndag i november.
• Den internationale «Søndag for de forfulgte» markeres i en række kirkesamfund i over hundrede lande.
• Åpne Dører og Stefanusalliansen står bag markeringen i Norge og tilbyder forskellige ressourcer til brug den pågældende søndag og opfordrer folk til at støtte deres projekter.
• Det første fakkeltog for forfulgte kristne blev arrangeret i Oslo i 2007.
• I år arrangeres der fakkeltog for forfulgte 11 steder i Norge.
Kilde: Stefanusalliansen, Åpne Dører og fakkeltog.no