Hjerneforsker: Frygten kan skade dig mere end virus

Sådan kan du håndtere frygt, angst og panik under Corona-virus pandemien – og i enhver akut frygt-begivenhed. Hjerneforskeren dr. Caroline Leaf giver gode råd.

Det er vigtigt, at frygten for smitte ikke får os til at gå i panik. Frygt og stress kan skade vores hjerne og hjerte mere end selve virusset.

Hjerneforskeren Caroline Leaf, der holdt en konference i Næstved i april 2018, advarer i en ny artikel imod den skade, som frygten for COVID-19-smitte kan medføre.

– Jeg forstår, at denne situation kan være skræmmende, og vi bør tage alle nødvendige forholdsregler fra sundhedsmyndighederne, fastslår dr. Leaf.

– Det er imidlertid også vigtigt at erkende, at hvis du nogensinde har haft influenza i dit liv, var det sandsynligvis resultatet af en type corona-virusinfektion. Og risikoen for at dø er for de fleste mennesker meget mindre, end den er overfor mange andre vira.

Frygt farligere end virus

– Vi er nødt til at skabe balance i frygten, fordi frygt kan være farligere end virusset.
For det første er det vigtigt at undersøge, hvad der er sandt, og hvad der er falsk, så vi ikke kommer til at sprede falske oplysninger om pandemien.

Selv om den nuværende statistik antyder, at ca. 2% af befolkningen kan blive virkelig syge og potentielt dø af denne coronavirus, var næsten alle de dødes helbred allerede kompromitteret, før de blev inficeret.

Det betyder, at vi er nødt til at tage ekstra forholdsregler, hvis vi eller mennesker, vi kender, allerede har svagheder eller sygdomme, eller hvis de er ældre, – samtidig med, at vi selv forsøger at holde hovedet højt.

Frygt skaber giftig stress

– Vi har ikke råd til at give efter for vores frygt og forårsage mere panik, siger hun.

– Giftig, nervøs tænkning bliver i vores kroppe til toksisk stress, hvilket kan få blodkarene omkring hjertet til at snævre sig sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Og det betyder, at der vil være mindre blodgennemstrømning og ilt til hjernen. 1400 neurofysiologiske reaktioner kan arbejde imod os i stedet for at arbejde for os. Det gør os potentielt mere sårbare over for vira, forklarer dr. Leaf.

Det sker i hjernen:

Dr. Leaf nævner de forandringer, som ud fra en lægelig synsvinkel sker, når vi befinder os i giftig, uhåndteret stress:

• Det neuroendokrine system reagerer, og DHEA/cortisol-forholdet vendes, hvilket betyder, at dine prolactin- og ACTH-niveauer stiger, hvilket igen påvirker HPA-aksen, dvs. stressbalanceringsaksen. Det kan potentielt påvirke eller lukke immunsystemet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



• Hjernen producerer et mønster med for meget høj beta-aktivitet i den dorsolaterale præfrontale cortex (DLPFC), et område, der bliver aktivt, når vi træffer afgørelser, hvilket kan føre til følelsesmæssige reaktioner, der kan forårsage mere frygt og panik.

• Angst vises i hjernen som en masse høj beta over amygdala-regionen i hjernen. Det er et område, som vi bruger til at reagere og behandle følelsesmæssige indtryk. Hvis der er for megen aktivitet her, kan vi overreagere, generalisere og endda opfatte situationer som katastrofer, så det fører til forkerte bedømmelser.

• Denne overaktivitet afspejler en afbrydelse mellem amygdala og DLPFC. Det betyder, at opfattelsen i det perceptuelle bibliotek i amygdala ikke kan trækkes ud af DLPFC. Det kan føre til, at man ikke er i stand til at tænke fornuftigt og mangler evne til at håndtere følelser. Det påvirker igen vores evne til at træffe beslutninger.

• Hvis man bliver i denne tilstand i lange perioder, kan det potentielt føre til hjerneskade, hvilket vil påvirke både vores mentale og fysiske helbred på lang sigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det man frygter sker

Faktisk kan giftig, frygtbaseret tænkning føre til nocebo-effekten, hvilket er det modsatte af placebo-effekten: at frygte noget kan få det til at gå i opfyldelse.

Hvis du gør en indsats for at holde dig sund ved at følge de nyeste retningslinjer og forsøger at undgå den giftige ”panik-af-virus-tænkning”, selv om du bliver smittet med virusset, vil det sandsynligvis føles som om, du har influenza (tør hoste, feber, åndenød osv.) – så vidt vides, baseret på fakta.

Hvis det skulle udvikle sig til det værre, vil du fortsat have størst mulighed for hjælp, hvis du forholder dig rimelig og fornuftig.

Du kan styre dine tanker

Dr. Caroline Leaf har skrevet flere bøger, holdt mange foredrag og udviklet en app (SWITCH), som på 21 dage hjælper mennesker med at styre vanskelige tanker og følelser.

Hun har dokumenteret, at hvis vi bevidst arbejder med vores tanker, så kan vi i løbet af bare 21 dage skabe en ændring i tankebanerne, som også fysisk kan ses i hjernen.

I forbindelse med frygten for virusset, foreslår hun derfor:

1. Undgå giftig frygt

Tag de forholdsregler, som foreslås, mens du undgår den ”giftige frygt” for, hvad virusset kan gøre. Selv hvis du bliver smittet med virusset, vil det sandsynligvis kun ende med noget, der ligner en influenza.

2. Anerkend at forandring og stress bare sker

Midt i en akut krise kan vi blive overfølsomme.
Hvad der sker i dit sind, vil påvirke hvordan din hjerne og krop fungerer, og omvendt.

Når en akut stress-faktor, som den nuværende coronavirus-pandemi, føjes til dine daglige kroniske stressfaktorer, og verden føles mere og mere ude af kontrol, rammer det alle aspekter af dig.

Vi er nødt til at have styr på tankerne i disse akutte stress-situationer, siger dr. Leaf. Hun foreslår, at man ”rekonceptualiserer”.

Altså ikke blot kæmper imod ubehagelige tanker, for de har en boomerang-effekt med at komme stærkere tilbage. Men at man lærer at acceptere, håndtere og tolerere udfordringerne og lærer af den aktuelle situation.

– En sådan beslutning vil skabe en positiv feedbacksløjfe mellem hjerne og sind og løfte dine mestringsstrategier til et helt nyt niveau – noget som er meget tiltrængt i en krise!

Du øger gamma-aktivitets-flowet fra fronten til bagsiden af ​​hjernen, hvilket øger din evne til at integrere, lære på højt niveau og få kreativ indsigt. Når dette sker, vil du allerede tænke med mere visdom og tage bedre beslutninger.

Du forsøger ikke at udrydde eller undertrykke de indre følelser, men du omfavner, behandler og gentænker disse følelser.

3. Undgå handling i panik

Hvad skal man så gøre, når kroppen kommer i alarmberedskab, og adrenalinet suser gennem kroppen, og energibølgerne i din hjerne går amok, så du styrter til butikken for at hamstre toiletpapir?

– Stop! Tænk!, siger dr. Leaf.

– Når du reagerer på noget i dit miljø, viser forskning, at det kun er en 90 sekunders kemisk proces, der sker i kroppen. Derefter forsvinder den.

Hvis du herefter fortsætter med at føle frygt, vrede, panik osv., er du nødt til at stoppe op. Se på hvilke tanker, du tænker, for de genstimulerer det samme kredsløb. Det betyder, at du får den samme fysiologiske respons igen og igen.

Læg mærke til, hvad der sker med dig

– Læg mærke til og tænk over de følelsesmæssige og fysiske advarselssignaler, du oplever, når du ser og hører nyheder om COVID-19.

Vælg at styre dit sind! Du kan vælge, hvordan du reagerer på en situation. Du har kontrol, selv om verden omkring dig ser ud til at falde fra hinanden, siger hun.

Hun foreslår også, at man jævnligt laver en indånding i 3 sekunder, holder vejret i 3 sekunder og udånder i 3 sekunder for at slappe af, eller går en lang tur i naturen, læser en god bog, ser en fjollet film – og i øvrigt undgår at se og høre for mange dårlige nyheder.