Hvor længe kan kirkerne holde til at være lukkede?

Af Iben Thranholm

Kirkerne vil ikke være åbne i påsken i år. Det står helt klart nu. Danmark er lukket ned til og med 2. påskedag for at forhindre smitte af corona virus. Det betyder, at ingen kan komme i kirke for mindes Jesu lidelse og død og fejre hans opstandelse. Det er aldrig sket før i danmarkshistorien. Det samme gælder for store dele af verden, hvor kirker også er lukket.

Som et plaster på såret sender flere og flere kirker gudstjenester via livestreamning på nettet, så man kan følge med hjemmefra. Det er naturligvis bedre end ingenting, men langtfra optimalt.

Kristendommen er nemlig fysisk og kropslig. Kirken er Kristi legeme. For mig er det stort savn at være udelukket fra at modtage nadveren. Troen kan selvfølgelig godt være stærk alligevel.

Mange kristne i verden har ikke mulighed for at komme i kirke på grund af forfølgelse eller fangenskab, og alligevel er de stærke i troen. Det kan vi lære af nu.

Men hvor længe kan kirkene holde til at være lukkede? Hvis nedlukningen kommer til at vare i mange uger endnu, ja måske måneder, vil det så komme til at forandre noget kirkelivet i Danmark? Jeg forestiller mig mulige to scenarier.

En langvaring lukning kunne godt komme til at påvirke kirkegangsprocenten. Hvis folk bliver vænnet til at indrette en weekend uden kirkebesøg, hvorfor så nødvendigvis genoptage? Hvis man ligeså godt kan se gudstjeneste på nettet, så kan man selv indrette sig så det passer ind i søndagens andre aktiviteter.

Mange er vanedyr og vil måske ikke komme tilbage. Det vil så også betyde færre kollekter og i værste fald kirkelukninger.

Men det er også den mulighed, at lukningen vil betyde, at vi vil sætte mere pris på at kunne komme i kirke. Ofte er det først, når noget bliver taget fra os, at vi indser den sande værdi af det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirkegang er noget, vi har taget for givet, og som altid har været der søndag efter søndag, år ud og år ind. Det er surrealistisk at opleve, at kirken nu er helt lukket. Savnet kan gøre, at folk vil strømme til og værdsætte den mere, end de gjorde før corona-smitten. Kirkens historie har vist, at troen ofte vokser mest, og kirkerne fyldes netop dér, hvor den møder modstand og forfølgelse.

Kirkelukningen er derfor også en slags test på, hvor vi rent tromæssigt står henne i Danmark, og hvor meget vi holder af vores kirke.