En ny dør ind i kirken

Sidste år samlede Søhøjlandets Kirke mange gaver til børn i alderen 0-12 år. Gaverne indgik derefter i kirkens julepakker til udsatte familier.

– I år vil et netværk af forskellige kirker i Silkeborg hjælpe hinanden med at uddele julehjælp til flere hundrede borgere. Kirkernes Sociale Arbejde findes også i Aarhus og Græsted, og der skulle gerne komme yderligere fire byer til.

Det fortæller Kurt Sørensen, der er formand i KSA-Danmark.

KSA startede i Silkeborg for 6 år siden, hvor 8 folkekirker og frikirker begynddte at hjælpe hinanden med diakonalt arbejde.

Med eller uden ord

– Tidligere stod kirkerne eller bevægelser som Indre Mission for en masse socialt arbejde. Men kommunerne overtog det sociale arbejde i løbet af 70’erne og 80’erne. Nu har situationen dog igen ændret sig, så der er behov for kirkens indsats.

Som Frans af Assissi sagde det: ”Gå og forkynd evangeliet. Om nødvendigt, brug ord”, understreger Kurt Sørensen.

Formanden, der selv har været ansat i forsikringsbranchen, fortæller, at KSA i Silkeborg tilbyder borgerne hjælp på 6 forskellige områder, blandt andet i form af økonomisk rådgivning. Denne rådgivning tilbydes typisk af pensionerede bankfolk eller revisorer. Og der er stort behov for denne hjælp, fx. i forbindelse med skilsmisse eller misbrug, vurderer formanden.

Mad, besøg og leg

I Silkeborg har KSA foruden Økonomisk rådgivning et tilbud om Maduddeling af overskudsmad fra 3 professionelle idrætsorganisationer, og Familiehjælp til gravide og nybagte mødre. Her samarbejder KSA tæt med kommunen, som har henvist 80 % af brugerne til flere af KSA’s tilbud.

Der er også tilbud om Praktisk hjælp, fx. i forbindelse med flytning, Medvandring, som er en slags besøgsvenneordning og Tvrz, som er engageret i arbejde i ghettoer. Sidste år havde man et projekt, hvor frivillige besøgte ghettoerne og legede med børnene i tre dage. Det har man dog ikke kunnet gøre i år på grund af corona.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Julepakker udbringes

Silkeborg Oasekirke og Silkeborg Frikirke uddeler sammen en julehjælpepakke til flere hundrede borgere i området. Der kan ikke arrangeres en fælles uddeling i år, men i stedet vil frivillige bringe hjælpepakkerne med julemad mm. ud til folk på deres adresser.

I kirken glæder man sig over, at en af modtagerne fra sidste år nu selv uddeler madhjælp – og også er begyndt at komme i kirken.

Ny vinkel på kirken

Før i tiden var det kirkelige organisationer, der stod for det sociale arbejde i samfundet. Kommunerne overtog dette arbejde for 40-50 år siden, men nu går udviklingen igen den modsatte vej, fortæller Kurt Sørensen begejstret:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi oplever ingen modstand mod vores arbejde. Vi inviterede lederen af kommunens socialafdeling, og hun foreslog, at de kunne tage kontakt med provsten. Faktisk er 80-90 % af dem, vi får kontakt med, henvist fra kommunen. Behovet er blevet større på grund af nedskæringer.

– Men det sociale arbejde giver samtidig folk en ny vinkel på kirken. Folk siger fx: ”Det er da dejligt, at kirken også gør sådan noget!” fortæller Kurt Sørensen.

KSA til flere byer

I Århus er der nu 13 kirker med i KSA, mens der er 5 med i KSA i Græsted.

Takket være støtte fra Borgfonden er både KSA’s formand og projektleder Janni Larsen nu klar til at rykke ud for at hjælpe kirkerne i andre byer i gang med KSA-projekter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ønsker at udbrede KSA-arbejdet over hele Danmark. Vi vil gerne inspirere og facilitere etablering af KSA-netværk i 4 nye byer i Danmark, og vi er klar til at rykke ud til x-by, når to eller flere kirker vil gå sammen om arbejdet, understreger Kurt Sørensen.

Han tilføjer, at KSA typisk henvender sig til storbyer, hvor nøden er størst, og hvor der også er flere kirker. Men KSA fungerer også i det meget kirkeligt aktive Græsted på Nordsjælland.

I modsætning til projektet ”Elsk Danmark”, der typisk tilbyder nabohjælp fx. til havearbejde eller rengøring i visse perioder, står KSA for et permanent helårs-projekt.

Hjerte for mennesker og diakoni

Kirkernes Sociale Arbejde i Danmark er et netværk af kirker organiseret under Blå Kors. Målsætningen er at styrke kirkens diakonale indsats overfor udfordrede medmennesker. For der er nu igen brug for, at kirkerne står sammen i en fælles indsats i omsorgsarbejdet.

Kirkernes Sociale Arbejde startede i 2013 i Silkeborg, hvor en række menigheder hurtigt erfarede, at diakonien samlede på trods af forskelle.

Idag rækker 170 frivillige fra 8 kirker sammen ud til 500 medborgere årligt, og kirkerne har et bredt samarbejde på tværs af kommunen og med andre frivillige aktører.

Et partnerskab med Blå Kors Danmark gi’r samtidig styr på rammerne for indsatsen.‍

Kommunen ser KSA som en uundværlig samarbejdspartner, der gøre en kæmpe forskel for udsatte medborgere gennem næstekærlighed, venlighed og hjælpsomhed.

I Silkeborg har man idag 3 lønnede deltidsmedarbejdere og er finansieret af sponsorater fra erhvervslivet, fonde, puljer, §18 midler og private givere.

I 2019 blev Århus og Græsted inspireret at KSA modellen og brugte ligesom i Silkeborg samarbejdet i ”Evangelisk Alliance” som afsæt til samarbejdet.