’Der er en sandhed, vi ikke kan holde for os selv’

- Jesus er kærlighedens vej. Derfor skal vi ikke isolere os. At Gud blev menneske betyder, at vi kan opleve ham. Han er til stede i enhver kultur, sagde biskop Peter Skov Jakobsen til over 400 deltagere ved en gudstjeneste i anledning Danmissions 200-års jubilæum.

Den 1. juni fejrede Danmission 200 års jubilæum, bl.a. med en gudstjeneste i Københavns Domkirke. Biskop Peter Skov Jakobsen prædikede og ses her sammen med biskop i Pakistans kirke Humphrey Peters i spidsen for gudstjenestens medvirkende.

Man fornemmede tydeligt historiens vingesus ved jubilæumsgudstjenesten i Københavns Domkirke den 1. juni 2022. Ikke blot, fordi skulpturer af de 12 apostle skuede ud over de over 400 gudstjenestedeltagere, men også fordi Danmission kunne fejre 200-års jubilæum som Danmarks største og ældste missionsselskab.

Missionsselskabet med fokus på kirkeudvikling, dialog og fattigdomsbekæmpelse begyndte i 1821 som Det Danske Missionsselskab, blev senere i år 2000 fusioneret med Dansk Santal Mission og fik derefter navnet Danmission. ”Lad os ikke være tilfredse, før verdens nød er lindret!” bad sognepræst og liturg Lone Primdahl Dolmer til indledning, inden salmesang fyldte kirkerummet helt op til det høje loft.

At jubilæet netop blev markeret med en gudstjeneste, signalerer Danmissions kristne grundlag og værdier. Det handler mission, ikke blot fra os i vest og nord til folk i øst og syd, men fra Gud til os alle sammen – hjemme og ude – gennem Jesus Kristus.
Kristus i alle kulturer

Det missionssyn prægede også Københavns biskop Peter Skov-Jakobsens prædiken, der tog udgangspunkt i Jesu sidste tale til disciplene i Johannes-evangeliet kapitel 14:

– Jesus omtales som ”vejen, sandheden og livet”, og Helligånden som ”sandhedens ånd”. Det kan lyde ekskluderende og endda udgrænsende. Men når Jesus omtales som vejen, betyder det, at han er kærlighedens vej, og kærlighed er altså ubetinget – også i det pluralistiske samfund.

Biskoppen fortsatte: – Jesus trak sig ikke tilbage med sine tilhængere, og det skal vi heller ikke gøre. Der er en sandhed i verden, som vi ikke kan holde for os selv. At Gud blev menneske betyder, at vi kan mærke ham, tale om ham på vores sprog og opleve ham. Han er til stede i ethvert sprog og enhver kultur. Vi kommer med en fortælling, der skaber relationer. Og vi dannes af hinandens oplevelser, også af oplevelser i andre religioner.

Kirken er Kristi hænder

Efter prædikenen inviterede liturg Lone Primdahl Dolmer til nadver – noget som godt kunne have udviklet sig kaotisk. Men de disciplinerede kirkegængere gik til nadverstationerne for og bag i god ro og orden, og snart havde alle fået del i brødet og vinen som billede på Jesu lidelse og død.

Nadveren illustrerer også det faktum, at vi alle er en del af Kristi legeme ud over Jorden. Det blev også pointeret af fejringens eneste repræsentant for Danmissions partnerorganisationer, Humphrey Peters fra Pakistan. Han er biskop for fire kirkesamfund i Peshawar Stift i Punjab-provinsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi er Kristi hænder og fødder og sat i verden for at bringe lægedom og forsoning. Kirken er den skulder, mennesker kan græde ud ved. Samarbejdet med Danmission, som støtter både sundhedscentre og fredsarbejde i Pakistan, er udtryk for, at vi alle er en del af Kristi globale legeme, sagde han i et interview inden gudstjenesten, hvor han ledte i bøn for verden.

Hilsen fra en glad udviklingsminister

Efter gudstjenesten deltog de over 400 deltagere i en reception på Københavns Universitet, hvor bl.a. udviklingsminister Flemming Møller Mortensen havde sendt en videohilsen:

– Budskabet om håb er vigtigere end nogensinde før. Det inspirerer til handling. Med kristne værdier og næstekærlighed har Danmission gjort en forskel i verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg er stolt af at sende jer en hilsen i dag og glad for samarbejdet. Sammen kæmper vi for fred og retfærdighed på tværs af religiøse skel. Det er netop jeres spidskompetence! Danmissions formand, sognepræst i Hasle Kirke Morten Skrubbeltrang, fortsatte i samme spor:

– Mission bliver til, når mennesker mødes og deler deres erfaringer med hinanden. I det møde oplever vi, hvad det vil sige at være kirke i verden. Vi har brug for at høre hinandens stemmer. Sagen er større end nogen person.

”Frygt ikke, tro kun!”

Her har Danmission, dvs. Det danske Missionsselskab og Dansk Santalmission, gjort en forskel, fortsatte formanden.

– ”Frygt ikke, tro kun!” Under det motto var Bone Falck Rønne med til at stifte Det Danske Missionsselskab i 1821. Og det er der brug for at fortælle i dag, hvor mange er bange for mennesker, der ikke ligner os. Vi lever i en verden, der i stigende grad lukker sig om sig selv.
Det viste sig blandt andet i de danske visumregler, der forhindrede flere af Danmissions samarbejdspartnere i at komme og fejre jubilæet i Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har brug for at være sammen og arbejde sammen for en bedre verden, hvor det ikke er frygten, der råder. Vi har håb i Jesu Kristi opstandelse, pointerede Morten Skrubbeltrang.

Fremtiden ind i hjertet

Som repræsentant for Danmissions over 9.000 engagerede støtter og genbrugsfrivillige talte Carl Hertz-Jensen, der er medlem af stiftsbestyrelsen i Haderslev Stift:

– Danmission har sat præg på mig alle mine dage. Jeg ser tilbage på årene med glæde og taknemmelighed, sagde han og fortalte, at hans mormor og morfar havde været missionærer i Kina og hans moster i Indien.

– Danmission har givet mig udsyn, åbenhed, rummelighed og et syn for mangfoldighed. Både gennem min familie, mine egne rejser i Asien og Afrika, og når Globale Fortællere har besøgt vores kirke. Det er som at lukke fremtiden ind i hjertet.

– Danmission har lært mig, at mission er mennesker. I har styrket mig med en sammenhængende teologi, en søgen efter fred og forsoning og et arbejde for bæredygtighed, sluttede han.

Danmission fejrede 200 årsjubilæet med et års forsinkelse på grund af Coronapandemien sidste år. Missionsselskabet er Danmarks ældste og største med 67 genbrugsbutikker og over 9.000 givere og frivillige. Danmission har indgået en strategisk partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet. Læs mere på www.danmission.dk.