MAF hjælper ved voldsomt jordskælv i Papua Ny Guinea

På billedet fra den 11. september er besætningen på et MAF-fly ved at undersøge katastrofens omfang i Papua New Guinea. Foto: MAF

Mission Aviation Fellowhip (MAF) skaber overblik over katastrofens omfang og flyver patienter på hospitalet.

Søndag den 11. september kl. 09:46 blev Kainantu-området i provinsen Eastern Highlands ramt af et jordskælv, der nåede 7,6 på Richter-skalaen. Indtil videre er fire dødsfald blevet bekræftet. Jordskælvet beskadigede det regionale el-net, internetkabler og det lokale vejnet.

Allerede kl. 12:46 sluttede Mission Aviation Fellowship (MAF) sig til katastrofeberedskabet og evakuerede i første omgang fire patienter, der blev kvæstet, da jorden kollapsede under dem. MAF rekognoscerede derefter området omkring epicentret for at kortlægge katastrofens omfang.

Sårbar befolkning ramt

Ifølge beredskabscentret Pacific Disaster Center (PDC) anslås 3,09 millioner mennesker at være påvirket af jordskælvet, knap 400.000 af dem børn, og 1,24 millioner i kategorien ’sårbar befolkning’. Jordskælvet skete 67 km øst for Kainantu i provinsen Eastern Highlands. Foreløbige vurderinger tyder dog på, at landsbyerne ikke har lidt nævneværdig skade.

– Der har ikke været for meget regn på det seneste, hvilket mindsker risikoen for mudderskred – en af de største farer efter et jordskælv. Heldigvis viser vores piloters tidlige rapporter, at landsbyerne ikke er blevet alt for hårdt ramt, fortæller MAF’s britiske sikkerhedschef Dom Sant, der står i spidsen for kortlægningen.

Samarbejder med FN

MAF fortsætter med at tilbyde kortlægninger i samarbejde med FN og UNICEF. En hotline, der tidligere er benyttet til Coronaoplysninger, er genbrugt til at indsamle informationer fra offentligheden om virkningerne af jordskælvet. MAF har opereret i Papua Ny Guinea siden 1951 og arbejder i partnerskab med hospitaler, kirker og udviklings- og nødhjælpsorganisationer.

MAF har i øjeblikket ni fly i landet. Flyene letter og lander på 200 landingsbaner til gavn for landets 9 millioner indbyggere i isolerede landsbyer. Mission Aviation Fellowship (MAF) er en fælleskirkelig organisation, som hjælper nødhjælpsorganisationer, lokale kirker og hospitaler med flytransport og logistik. MAF, der også har kontor i Danmark, regnes for at være verdens største humanitære flyselskab og flyver til flere destinationer end nogen anden humanitær operatør.