Fakkeltog for forfulgte kristne

230 mennesker mødte op i Molde for at markere deres støtte til forfulgte kristne. Det første fakkeltog i byen foregik sidste år. Foto: Helge Åkernes.

– Forfølgelse af kristne verden over er en glemt sag, som sjældent kommer frem i overskrifterne, siger daglig leder i Åpne Dører, Morten Askeland, til Kristelig Pressekontor.

Han registrerer alligevel, at tusindvis af nordmænd går i fakkeloptog mod kristenforfølgelse i hele verden. Den internationale organisation Open Doors kortlægger hvert år forfølgelsen af kristne, og i år kom de frem til, at antallet af forfulgte er hele 360 millioner. Men disse mennesker bliver alt for sjældent omtalt i fredelige Norge, mener Askeland.

– Det er ikke alle, som ved, at så mange bliver forfulgt for deres tro, siger Sigrun Henjum under fakkeltoget i Oslo til KPK.

Fordoblet deltagerantal

Morten Askeland oplyser, at deltagertallet for fakkeltogene, som Open Doors står bag sammen med Stefanusalliansen, er fordoblet i forhold til tiden før pandemien. I 2022 samledes 3.000 deltagere.

– Det er vigtigt at løfte sagen med forfulgte kristnes trosfrihed og give den opmærksomhed i Norge, siger Askeland.

Rekord i Molde

Ålesund og Bergen er de to byer, hvor flest har deltaget i fakkeltogene de seneste år, men i år nærmer også Molde sig toppen. Molde havde nemlig rekordfremmøde den 8. november. Sidste år deltog 50 personer i fakkeltoget i ”Rosernes by”, men i år trodsede hele 230 moldensere kulde og efterårsmørke for at gå i fakkeltog.

– Det var helt overvældende, glædeligt og stærkt, at så mange mødte op, siger medarrangør Elin Bjerkestrand fra Molde til KPK. Før hun kom med i Åpne Dører for 15-16 år siden, vidste hun næsten intet om hvor mange, der forfølges for deres tro.

– Der står i Bibelen, at vi skal huske på dem, der er i fængsel, som om vi var lænket sammen med dem. Det vers ramte mig lige i hjertet, fortæller Elin Bjerkestrand. Hun tror, at mange blev ramt af det stærke budskab fra taleren i Molde, Batyr Nursen, som selv har oplevet fængsling og tortur i Turkmenistan.
Batyr Nursen oplevede blandt andet, at en fangevogter trampede på hans mund, mens han lå bundet på gulvet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Aldrig mere skal disse læber fortælle om Jesus og kristendommen,” skal fangevogteren have sagt. Men nu rejser Nursen alligevel rundt for at fortælle andre om sine trosoplevelser.

Markeres mange steder

Åpne Dører har brug for gode kontaktpersoner i hele landet.

– Vi er helt afhængige af lokale ildsjæle. Vi gi’r retning og tilrettelægger, men det er de lokale komitéer, som må vælge at udføre jobbet, siger Morten Askeland. Han tilføjer, at fremmødet ofte er bedre på små steder end på store. Det mindste sted, hvor der blev arrangeret fakkeltog i år, var i landsbyen Fister.
Askeland indrømmer ærligt, at han sidste år måtte søge på kortet, før han fandt ud af, at Fister er en landsby i Hjelmeland i Rogaland med mellem 600 og 700 mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Enormt indtryk

Han mener, at mange troende let føler sig magtesløse i mødet med store udfordringer. Men mange er alligevel aktive og vil gøre en indsats for en god sag.

– Der er nok et stort ønske om at vise solidaritet med dem, der forfølges for deres tro, mener han. Samtidig tror han, at afstanden til lande med stærk forfølgelse i dag føles mindre end før. Sidste år sendte en syrisk pastor på besøg i Bergen en video på mobilen fra fakkeltoget dér til de kristne hjemme i Syrien.

– Det gjorde et enormt indtryk på dem, der sad i Syrien i frygt for bombeangreb, at hundredvis af nordmænd gik i optog for deres sag, fortæller Askeland.

Fra venstre ses Sunniva Henjum-Fjeld, Sigrun Henjum og Trine Heiberg Ringen, som sammen med 130 andre trodsede mørke og glatte veje i Oslo for at vise støtte til forfulgte kristne. Foto: Kjersti McElwee, KPK.

Appel til Stortinget

Årets tema for fakkeltogene var ”Udelukket på grund af sin tro”. Åpne Dører og Stefanusalliansen ønsker på denne måde at rette opmærksomheden mod diskriminering, udelukkelse og fængsling af kristne verden over. I et opråb, som læses under fakkeltogene, hedder det:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”I Norge er vi vant til at være indenfor. Vi er vant til, at vi kan tage egne valg, når det gælder tro, livsstil og meninger. Stort set kan vi vælge uden at frygte for livet, jobbet, retten til offentlige ydelser, udelukkelse fra samfundslivet eller boykot fra vore nærmeste. Mange steder er det ikke sådan. I verden lever otte af ti i lande med stærke begrænsninger på trosfriheden. Kristne udelukkes, nægtes uddannelse, mister jobbet eller isoleres.”

En længere version af opråbet blev leveret til Stortingets udenrigskomité onsdag i forrige uge i forbindelse med marchen i Oslo, som endte ved Stortinget. Der fortalte Gabriel Stephen om sin opvækst i en af verdens farligste steder for kristne, en by i det nordlige Nigeria.

FAKTA

• Det første fakkeltog i regi af Åpne Dører og Stefanusalliansen blev arrangeret i Oslo i 2007.
• I 2022 blev hele 27 fakkeltog arrangeret i Norge. I år foregik det 22 steder.