Mikkel Fønsskov: Har vi brug for en ny vækkelse?

Vækkelserne i 1800-tallet er en glemt del af danmarkshistorien, hvis læring vi kan bruge til at udfordre samfundet i dag. Det sagde Mikkel Fønsskov lørdag på LederOase 2024 i Kolding.

Foto: Jonas Bock Nielsen

En dag faldt Mikkel Fønsskov, forlagsredaktør og tidligere vært på Aftenshowet, tilfældigt over en gammel dagbog. Den fangede først hans interesse, fordi den stammede fra hans egen hjemstavn på Fyn. Men siden greb indholdet ham i en sådan grad, at han skrev bogen ”Oprør”, der tager udgangspunkt i de danske vækkelser i 1800-tallet.

Dagbogen tilhørte nemlig områdets lokale præst, Peter August Wedel, der ligesom mange andre præster i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet havde travlt med at måle, veje og oplyse bønderne – og mindre travlt med ånden i kirken.

”Wedels dagbog er historien om mødet og modsætningen mellem tro, ånd og fornuft. Der blev moraliseret og oplyst fra prædikestolen, men ikke talt ret meget om kærlighed. Og langsomt blev kirkerne tomme, mens stuerne hos ”de hellige” blev fyldt i stedet,” fortalte Mikkel på årets LederOase, hvor han var inviteret til at fortælle om emnet.

”De hellige” var dem, der gik i oprør mod kirken. En af dem var den fattige daglejer Johan Nielsen, ”Hellige Johan”, der blev opflammet af Guds hellige ild. Hos de hellige fandt han et samfund, hvor man mødtes på tværs af klasseskel – den rige og den fattige sad i samme stue om samme tro. Et usædvanligt træk i et ellers stærkt klasseopdelt samfund.

Der var dog et problem: I 1800-tallet var det ulovligt at samles om religiøse formål uden for kirken. Wedel kaldte i dagbogen oprørerne for ”vanvittige proselytmagere”, og de blev kastet i fængsel og fik smadret vinduer. Alligevel bredte det sig. En isvinter kom der folk gående over isen fra Langeland. De havde hørt om Hellige Johan, og de bad ham gå med tilbage og prædike hos dem,” fortalte Mikkel.

Ifølge Mikkel er modsætningen mellem land og by en central del af fortællingen om oprøret på Fyn, hvor den uddannede, belærende præst fra byen ville forbedre de små samfund, men glemte ånden i processen. Et fænomen, han mener trækker tråde op til nutiden, hvor man på baggrund af beregninger og excel-ark fjerner busruter og lokale skoler.

”På den måde fjerner man sammenhængskraften og ånden i lokalsamfundet – og det kan pludselig blive mere ’logisk’ at lade bussen køre, selvom den giver underskud,” sagde Mikkel, der derefter lagde op til debat om spørgsmålet: Har vi brug for en ny vækkelse i Danmark? Spørgsmålet fik mange inputs fra salen, hvor snakken gik om respekten for nye oprør, faren for at lukke sig om sig selv og vigtigheden i at lytte og være åben, når vi møder en ildsjæl.

Artikel skrevet af DanskOases kommunikationsmedarbejder


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også artiklen: Hellig ild i Kolding