Hvilken stemme?

Af Poul Henning Krog
Læge og forfatter

Der er mange stemmer. Forårets stemme bringer kulde og sne, og dog pibler de grønne spirer frem. På psykiatrisk afdeling bringes der håb og hjælp, også til de mennesker, der hører stemmer. Det er oftest kolde, nedsættende, fordømmende, devaluerende og negative stemmer. Det kan endda være stemmer, der opfordrer til selvmord. I mediekulturen bombarderes vi med mange forskellige stemmer. Det kan være gode stemmer og mindre gode.

Stemmer medfører en frugt og en kultur. Himlen har også en stemme. Det er en fuldstændig anderledes, stille og blid stemme. Det er en stemme, som er mere end samvittighedens stemme. En stemme, der er mere end mavefornemmelsens stemme.

Det glædelige er, at himlens stemme ikke kun findes i himlen. Alle kan lære den stemme at kende. Jeg har ikke altid kendt Stemmen. Når man møder den, bliver man berørt og ramt for livet. Helligånden er sendt ud til hele verden. Det er en stemme, som jeg beundrer og hele tiden har brug for. Frugten af Helligåndens virke er: kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, ydmyghed og selvbeherskelse.

Jeg smager og tygger på alle ni ord. Mennesker kan rumme elementer af disse ni ord. En venlig ekspedient. Et glad barn, der kom hjem fra skolen. En trofast bedstemor, der sendte fødselsdagsbreve til sine børnebørn. Vi er alle skabt i Guds billede og bærer noget af Gud med os. Alligevel er Åndens frugt meget mere.

Agapekærlighed giver uden at forvente at få noget igen.

Glæden er ikke afhængig af gode omstændigheder.
Freden er til stede uanset uro og ballade.
Tålmodigheden er en modighed, der ikke giver op, den tåler modstand uden at miste modigheden.
Venligheden kommer til udtryk midt i uretfærdighed og intimidering.
Godheden er så stort et ord, at Jesus siger, at kun en er god, og det er Gud.
Trofastheden er en uovervindelig tro, der står fast midt i det langtrukne, der kan gøre hjertet sygt.
Ydmyghed er at sætte de andre højere end en selv, det er at lytte mere end at tale, det er at sætte alt ind på at forstå.
Selvbeherskelsen er ikke at fare op, selv midt i krise og urimelighed.

Et liv sammen med Helligånden er guddommeligt. Tænk, hvis flere i verden ville lytte oftere til himlens stemme, så ville verden blive mere himmelsk. Hjælp mig, Jesus, i dag, så Helligåndens liv og frugt kan flyde uhindret.