– Moderne kirke på vores præmisser

Den sidste søndag i hver måned samles omkring 200 unge fra Nordsjælland og København på tværs af kirkeskel til ungdomskirke på Byskolen ved Hillerød Station.Initiativtagerne er en gruppe unge fra Kristent Fællesskab, men efterhånden er unge fra mange forskellige kirker med til at arrangere aftnerne. Målgruppen er unge frem for teenagere, men den sidste gruppe nyder også ungdomskirken og er stærkt repræsenterede.

Tværkirkeligt arrangement

Der er gang i lovsangen, og både de nyeste engelske og danske tekster kommer op på overheaden.
– Det er fed musik og så, at der kommer så mange, siger Mette Nielsen på 15 år. Hun kommer helt fra Skt. Nicolajs Kirke i Holbæk.
Sidste gang, man talte antallet af repræsenterede kirker op, var der over 20 forskellige.
– Vi ønsker at samle kristne unge i Nordsjælland for at få større forståelse indbyrdes og lære hinanden at kende. Vi vil være med til at nedbryde barrierer, fortæller Helle Wich-man, en af initiativtagerne, om Youth Churchs mål.

Pausen i midten

Stolene er stillet op omkring borde, og man kan let komme til at sidde til bords med nogle, man ikke kender. Der bliver budt velkommen i starten af gudstjenesten, og dernæst starter lovsangen. Efter et lille stykke tid er der pause med gratis kage og kaffe. Når man efter et kvarters tid har fået snakket med kendte og ukendte mennesker fortsætter gudstjenesten med mere lovsang og tale. Under pausen står der på overheaden:
”Hvis jeg fortæller dig, Gud elsker dig, hvad siger du så?”

Guds karakter

Aftnens taler er Helene Haastrup på 21 år fra Betle-hemskirken.
– Gud er større end vores ramme. Gud er helt ekstremt stor. Han ønsker at udvide vores billede af Ham, siger hun. Hun taler om Guds faderhjerte og om, at vores jordiske far er et spejlbillede af ham.
Hun taler også om, at vi har brug for gudsfrygt, for det er en højt ophøjet Gud, som ønsker vores fællesskab.
– Det at kende Gud kan ændre vores liv, siger hun.

En ærlig kristendom

Helle Wichman siger:
– Vi vil se en generation af brændende kristne, som vil tjene Gud og tage deres ikke-kristne venner med. De unge bag Youth Church ønsker at stå for en ærlig og åben kristendom, hvor der ikke er nogen facader.
For nogle af de unge er det første gang, de er med. Troels fra Holbæk kommer ikke normalt i kirke, men er her sammen med nogle venner.
– Det er rockagtigt og godt, siger han.
Magnus på 13 fra Grønnevang Folkekirke har heller ikke været med før, men hans præst anbefalede ham at komme. Han vil måske gerne komme igen, men vil gerne kende nogle flere.
Efter talen er der forbøn ved siden af scenen bag nogle skærme. Mange har fået noget at tænke over, og der er godt fyldt op derhenne.
– Det var en god tale, mener Sabrina Vestergaard fra Græsted Frikirke.

„Rynkerne“

Man lægger mærke til, at de, som sidder allerbagerst, er en del ældre end gennemsnittet. Det er ”rynkerne”, som de er blevet kaldt af de unge. Rynkerne er forældre og andre, som bare nyder at være med.
– Jeg elsker at være med. Vi beder for de unge, og samtidig er det en god at måde at være sammen med dem på, siger Anette Ramskov fra Kristent Fællesskab.
– Jeg bliver selv opbygget, siger Thyge Enevoldsen, som er præst i Grønnevang Folkekirke.

Taknemlighed

Initiativtagerne selv er meget taknemlige for det, de har oplevet gennem det sidste år.
– Vi ønsker at være ydmyge, siger Helle Wichman om fremtiden for Youth Church.
– Vi er blevet så velsignede, og vi er selv vokset gennem det, vi laver.
Til sidst i gudstjenesten bliver der ønsket glædelig jul og godt nytår – og annonceret, at næste Youth Church er den 26. januar.
Youth Church ønsker ikke at tage folk fra andre kirker, men vil være en inspirationskilde og håber med tiden på at kunne lave andre ting, som f.eks Alphakurser.