Er de tomme kirker en medieskabt myte…?

Aalborg: 51 til hver gudstjeneste

Søren Lodberg Hvas

– Det er en fed og en led medieløgn, at kirkerne er tomme.« Sådan skriver Aalborg Stifts biskop Søren Lodberg Hvas i ‘Sogn og kirke – struktur og liv’.
Det er en rapport, som med lange rækker af tal vil lægge op til debat om kirkelivet. Biskoppen tilføjer, at »det er til at skrige over, at det er så godt som umuligt at komme denne løgn til livs.«
Biskoppen kan nu efter et års tællinger dokumentere, at der i gennemsnit kommer 51 personer hver gang der sker noget i stiftets 322 kirker.
Han indrømmer samtidig, at der ved 66 gudstjenester faktisk ikke kom et øje – ud over dem, der får penge for det. Tallet skal dog ses i sammenhæng med de 13.828 gange i samme periode, hvor der blev holdt gudstjeneste – uanset, at 7,5% af dem havde fra nul til fem deltagere. Kirkegangen varierer voldsomt fra de små sogne med under 500 indbyggere, hvor næsten 12% i snit går i kirke, og til de store bysogne, hvor der næsten kun er en tiendedel, nemlig 1,4%.

Viborg: 60 til hver gudstjeneste

Karsten Nissen

En kirketælling viser, at Folkekirken i Viborg Stift virkelig lever op til sit navn: folkets kirke. Her kom i kirkeåret 2001/2002 i gennemsnit 60 personer til hver gudstjeneste.
Det blev fredag offentliggjort i bogen ”Billeder af Viborg Stift”.
Her fremgår det også, at hver indbygger i stiftet var i kirke 3,2 gange i løbet af året.
En særdeles tilfreds biskop udtaler til Ritzau:
– Undersøgelsen viser, at danskerne ikke kan undvære deres kirke. Folkeskolen og folkekirken holder danskerne sammen, for der er så mange, der er medlemmer, og så mange der, bruger kirken, siger biskop Karsten Nissen.
Han tror dog, at Viborg Stift skiller sig ud fra landsgennemsnittet. Stiftet dækker nemlig store dele af det mere religiøse Midt- og Vestjylland, hvor der er mange små landsogne. Kirkerne omkring Viborg, Herning, Holstebro og Løgstør har en vækkelseshistorie med tilknytning til bl.a. Indre Mission og KFUM & K.