Shocking Lilja

Moodyssons chokerende film om sexmisbrug af mindreårige er kommet på video og dvd – kan man holde ud at se den, er det en film, man ikke glemmerI 1998 kom den både lune og varme og også lidt „frække“ ungdomsfilm Fucking Åmål op i danske biografer. Den blev en stor succes og gav dens instruktør og manuskriptforfatter, Lukas Moodysson, et bragende gennembrud. Sidste år havde hans tredje film Lilja 4-ever premiere – en film der på ingen måde minder om Fucking Åmål, måske lige bortset fra, at det igen er ganske unge mennesker, der er hovedpersoner.
Det er rystende at se Lilja 4-ever – filmen om den 16-årige Lilja, der bliver svigtet og misbrugt på det groveste og ender sit liv som sexslave. Og så er filmens historie endda baseret på virkeligheden. Det kunne vi få dokumentation for i den dokumentarfilm, som DR viste for en uge siden (Lilja 4 real, torsdag den 4. september), så selv om vi vægrer os ved at tro det, er det forfærdelige billede, Moodysson tegner af forholdet mellem mænd og kvinder og mellem voksne og børn/unge, sandfærdigt nok – selv om det heldigvis ikke er hele sandheden.
Men man må på den baggrund spørge: Hvad er det for en verden, der er med til at skabe mænd, der kun tænker på karriere, magt, ære og ikke mindst penge og sex, – og voksne, der er mere eller mindre ligeglade med deres børn og unge?

Lilja spilles af Oksana Akinsjina
Kristen!?

Men hvorfor – kunne man også med rette spørge – skal en sådan film og filminstruktør overhovedet omtales i Udfordringen?
I forbindelse med den danske biografpremiere på Lilja 4-ever udtalte Moodysson sig i et interview i Berlingske Tidende (27.9.02) meget præcist om den åndelige tilstand:
„Gud er ikke noget, man taler om i det offentlige rum – kun hvis det er en New Age-gud tilsat lidt reinkarnation – men Jesus, nej.“
If. samme interview betegner han sig selv som troende kristen og går med et krucifiks i en kæde om halsen!
Det er imidlertid ikke kun på grund af Moodyssons erklæring om at være kristen, at den får spalteplads i en kirkelig ugeavis, men også fordi filmen er en illustration så tydelig, at det ikke skulle være til at misforstå, af en „endetidslov“: „Og fordi lovløsheden tager overhånd, skal kærligheden blive kold hos de fleste“ (Matt 24,12) – for det er præcis, hvad der sker i et gennem-seksualiseret samfund. Sek-sualiseringen er et verdensomspændende fænomen, der kun fører verden et sted hen: mod undergangen – og nyskabelsen. Og netop det viser Lilja 4-ever faktisk ganske klart også gennem de to hovedpersoners (Liljas og Volodjas) skæbne! Filmen slutter – efter, at de begge to er døde – med, at de leger – som engle…

Volodja og Lilja – mens de endnu er sammen og inden den store nedtur
Think!!

Efter at have set filmen har jeg ikke kunnet lade være med at tænke på og grues ved, hvad børn og unge kan blive udsat for i fremtidens samfund, hvor frisindet sandsynligvis kun vil brede sig. Det er et frisind på kærlighedslivets område, der har reduceret kærlighed til sex – og så er der hverken tale om kærlighed eller sex. Et frisind, der har åbnet ægteskaber og parforhold i en sådan grad, at de går i stykker og opløses. Et frisind, hvis udtryksformer virker som en uudslukkelig ild under en trykkoger…

Læs mere om handlingen i Lilja 4-ever og Lukas Moodysson. Tryk her!