Dæmon-strid på Mors

Præst mener, at psykisk syge krænkes af dæmonuddrivelserDa det fælleskirkelige refugium ‘Sankt Mikkelsbakke’ flyttede ind på et nedlagt plejehjem på Mors, så hjemmet tomt ud … for det blotte øje. Men efterhånden mærkede særligt følsomme kristne, som flyttede ind, en uro og sorg i nogle af værelserne. Disse fornemmelser tolkede de som tegn på, at rummene var beboet af onde ånder.
De dæmoner er nu blevet drevet ud med gamle kristne ritualer, men exorcismen er blevet kendt i lokalsamfundet, og samtidig er det også sivet ud, hvem der har boet på de besatte værelser. Flere mennesker er forbitrede over udtalelser til Morsø Folkeblad fra tidligere sognepræst Kirsten Mørch-Nielsen, som sammen med sin mand Henrik leder stedet.
Hun sagde blandt andet: „Et af værelserne ville vores hund ikke ind i, og det viser sig at have tilhørt en dæmonbesat mandlig beboer.“

Skizofren – ikke besat

– Jeg har været præst for et af de mennesker, Kirsten Mørch-Nielsen kalder dæmonbesat. Han er skizofren – en rent lægelig diagnose. Han lever stadig, men er et værgeløst offer for den slags beskyldinger, og derfor har jeg taget til genmæle, siger tidligere chefredaktør og præst Erik Lau Jørgensen. Han tilføjer vredt, at med den beskyldning anklager præsten på refugiet en af de mest udsatte grupper i vores samfund for at være besat af djævelen.
Århus-teologen Johannes Aagaard, der i årtier har beskæftiget sig med den slags sager, kender Kirsten Mørch-Nielsen særdeles godt, og har stor respekt for hendes arbejde:
– Hun har helt klart fået givet overnaturlige evner og en stor åndelig sensitivitet, men her er tingene blevet håbløst rodet sammen, og jeg er da glad for at læse i avisen, at lederparrtet på refugiet både har erkendt, at det har medvirket til sammenblandingen og klart beklaget den, siger Aagaard.

Med sans for dæmoner

Han vil dog ikke affærdige Kirsten Mørch-Nielsens forklaring på, at parrets hund ikke ville ind i et værelse, hvor der bor onde ånder:
– En hund kan naturligvis ikke kende dæmoner på færten, men sagen er ikke så enkel. Mange dyr har en tydelig sans for noget, der er truende, siger Johannes Aagaard.
Iøvrigt har han sympati for, at øens gamle redaktør og præst tager en syg mand i forsvar mod dæmon-beskyldningerne:
– Kristne må frem for nogen beskytte medmennesker, der i forvejen er ramt. At antyde, at sygdom er symptom på at være besat af ondskab er det sidste, man skal kunne vente fra kristne mennesker, siger Aagaard.

Fanden på porten

Søren Lodberg Hvas, der er Ålborg Stifts Biskop, ser nu nærmere på sagen. Han vil dog ikke røbe, om han vil drøfte sagen med sognepræst Vagn Folkermann fra Alborg, som medvirkede ved eksorcismen, men henviser til sine tidligere udtalelser om Aalborg-præstens medvirken i tv-programmet Åndernes Magt:
– Det er noget tøjeri at skulle rense rum for onde ånder, og det er forkasteligt at betegne mennesker som dæmonbesatte. Det er ondt, og jeg er oprørt over sagen – og enig med Lau Jørgensen. Og så er det noget helt andet, at mennesker selv kan komme til at spekulere på, om de er besat af ånder. Dem skal vi trøste med et godt kristeligt ord og korsets tegn – det er nok til at sætte Fanden på porten, siger Ålborg-bispen.