KRISTNE GIVER GAVER:
Offervilje og tro hænger sammen

For aktive kristne hænger troen og tegnebogen i høj grad sammen. Det fastslår nye tal fra Gallup, som Kristeligt Dagblad bringer: Blandt mennesker, der går i kirke mindst en gang om måneden, giver mere end hver femte over 1.500 kr. årligt til velgørenhed.

Ribe Stifts nye biskop Elisabeth Dons Christensen

‘Tiende’ er for længst afskaffet som en kirkelig pligt for kristne, men alligevel kan Ribes nye biskop, Elisabeth Dons Christensen, se en forklaring på tendensen. Hun siger til bladet:
– Den sociale ansvarlighed findes alle vegne, men når den statistisk set findes større blandt kirkegængere, kan jeg ikke se andet, end at det er en følge af den kristne etik og den forpligtethed på medmennesker, som vi hører om i kirken, og derfor mere eller mindre får ind i hjerteblodet.

– Der findes ca. 2000 bibelvers, som opfordrer os til at give, siger Kurt Johansen
Saml mere ind!

Generalsekretær Kurt Johansen var ved hendes bispevielse repræsentant for Folkelige Organisationers Fællesudvalg, og han så gerne, at Folkekirkens sogne greb det, som han kalder ‘giver-tjenesten’ meget mere målrettet an:
– I vores sognekirke i Christiansfeld samlede vi sidste søndag 2.200 kroner ind, og det er resultatet af, at vi giver menigheden nogle gode argumenter for at give, samtidig med at vi forsøger at gøre det til en god vane, siger Kurt Johansen. For ham er der gode grunde til, at kirken også minder om nogle gamle grundsandheder i sin forkyndelse:
– Det, som jeg har, er jo kun givet mig til låns her i livet – gaver, som jeg skal forvalte i ansvar over for Gud.
Der findes hen ved 2.000 bibelvers, som henviser til det, så der er gode grunde til, at kristne giver mere. Og selve begrundelsen for at vi skal give, må være det centrale – også i de frie kirkelige organisationer, som tit glemmer at få den med, og i stedet kan forfalde til at fokusere for meget på indsamlingsteknikker, så som direct mail og telemarketing, siger Kurt Johansen.
Han var i 14 år økonomichef i Danmarks næststørste missionsselskab, Sudanmissionen.

Halvhjertede giver mindst

En anden interessant konklusion kan måske også drages af statistikken:
De helhjertet ukirkelige giver mere end de halvhjertede kirkegængere. I hvert fald oplyser Gallup-tallene, at mennesker, der aldrig går i kirke, er næsten dobbelt så gavmilde som dem, der går i kirke mindre end en gang om måneden.