Et besøg i Israel giver kristne et holdepunkt

Troende jøder og kristne kom til orde ved konference om turisme i Israel Af Svend Løbner, Jerusalem

Hvilken indflydelse har et besøg i Israel på jøder og kristne? Det var temaet på et seminar, hvor rabbinere og kristne prædikanter kom til orde ved Premierministerens konference om turisme i Jerusalem i sidste uge.

Jøden Russell Robinson: Israel giver os identitet
Katolikken Liberio Andreatta: Israel giver troen substans
Protestanten Jan Willem van der Hoeven: Israel giver håb for fremtiden

– Turisme fra den kristne verden er en klippegrund for israelsk turisme, indledte konferenceværten, og gav derefter ordet til to jødiske og to kristne ledere.
Rabbiner Israel Meir Lau indledte med sin egen historie fra at være overlevende fra Auschwitz, en af nazisternes udryddelseslejre under Anden Verdenskrig, til at blive overrabbiner i Israel. At komme til Israel var selvsagt at komme hjem.
Så langt er hans kollega i Den jødiske Nationalfond i Amerika, Russel Robinson, ikke kommet:
– Det er ingen hemmelighed, at „diasporaen“ har brug for staten Israel, men sandheden er, at Israel også har brug for „diasporaen“ (dvs. jøder, spredt over hele verden – red.).

Jøder finder deres rødder

Og der var igen modsigelse. Staten Israel har brug for al den lobbyvirksomhed i Vesten, den kan få.
– Men I skal også vide, at I gør et uudsletteligt indtryk på os, når vi besøger Israel. Vi finder vores rødder, vores identitet. Derfor har vi sidste år udgivet forpligtelseserklæringer til uddeling i de tusindvis af synagoger i USA. Vi vil, at jøder skal skrive under på, at de mindst en gang i deres liv vil besøge Israel.

Giver substans til troen

Giver landet jøderne etnisk identitet, giver det de kristne et holdepunkt for troen, ifølge Vatikanets udsending Liberio Andreatta, der arrangerer pilgrimsrejser for 18.000 katolikker om året:
– Jeres land giver substans til vores tro. Det var her, Jesus vandrede. Men vores tro gør også, at jeres seværdigheder ikke blot er kolde museer.
Andreatta fremhævede Pavens vision om at gøre pilgrimsrejser til dialogrejser, hvor kristne ved deres tilstedeværelse kan agere som en slags personlige mæglere mellem jøder og muslimer.
– Vort store projekt er fred, sagde han. – Og i alle de 35 år, jeg har arrangeret rejser til Israel, kan jeg sige – med hånden på hjertet – at ikke et eneste hår på et pilgrims hoved er blevet rørt.

Ikke kun historie

Jan Willem van der Hoeven repræsenterede som grundlægger af Den kristne Ambassade i Jerusalem den protestantiske og evangelikale del af kristenheden og tilførte indslagene en „profetisk dimesion“:
– Jeg var fast prædikant ved gravhaven, hvor mange mener Jesus opstod fra de døde, i 7 år. Her så jeg kristne komme for at se fortidens steder. Men Israel er meget mere! Det er også nutidens land: Jøder kommer hertil fra alle nationer lige nu. Israel er farveblind!
– Og Israel er fremtidens land: Der vil en dag komme en vis person og tage sæde på tempelbjerget og skabe fred i verden. Messias kommer ikke tilbage til Rom, ærgeligt for dem, ikke til Geneve, hvor så mange fredskonferencer er blevet holdt, heller ikke til Oslo, hvor den såkaldte fredsaftale blev indgået, men til Jerusalem.
Van der Hoeven fik stående applaus fra forsamlingen af jøder, kristne, ambassadører og turistministre fra flere europæiske lande. Samtidig kan det undre at netop Van der Hoeven blev valgt som taler, da han forlod Den Kristne Ambassade i Jerusalem for ca. 3 år siden og dannede sin egen organisation, Det Internationale Kristne Zionistcenter i Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen: