Lys i mørket

Den 4. maj tænder vi igen lys i vinduerne for at markere befrielsen efter de 5 onde år. Mange bevarer stadig denne smukke tradition til trods for, at det nu snart er 60 år siden, Danmark blev befriet, ja der er vel en tendens til, at endnu flere tager den gamle smukke skik med lyset, der skinner efter mørket.

Også mens vi – de sidste 13 år – har boet i Grønland, har vi markeret befrielsen ved at sætte tændte stearinlys i vinduerne og så har vi gået en tur gennem byen og glædet os over de mange steder, hvor man i grønlandske hjem gør det samme. Også for Grønland kom befrielsen som en lettelse. I 5 år havde man ikke haft forbindelse med Danmark, men derimod med USA. Man glædede sig over, at forbindelsen til Danmark kunne genoprettes og den grønlandske befolkning foranstaltede en indsamling til støtte for Danmark og et ret stort beløb blev sendt af sted, men det skrives der ikke om i de danske historiebøger.

I mørketiden tænder vi også lys. Fra begyndelsen af december til 13. januar ser vi overhovedet ikke solen. I den tid tændes der mange stearinlys i de grønlandske hjem – og lyset skinner i mørket. Det skaber glæde. Det skaber hygge.

Men mørketiden minder os også om at lyset, Jesus, der om sig selv sagde: „Jeg er verdens lys“ skinner for det enkelte menneske. I mørketiden kommer man nemt til at tænke på flere vers i Bibelen, f. eks. Esajas 9:1 „Det folk, der vandrer i mørket, skal se et stort lys, lyset skinner for dem, der bor i mørkets land.“ og Mathæus 4:16 „Det folk, der sad i mørket, har set et stort lys, og de, der sad i dødens land og skygge, for dem brød lyset frem.“

Jesus er verdens lys og hans lys skinner i mørket, det åndelige mørke, der har sænket sig over en stor del af verden. Men Jesus siger også: „I er verdens lys“. Han ønsker, at vi skal skinne og lyse i de omgivelser, hvor vi nu er sat. Lad os tænke på det, når vi igen skal tænde lys den 4. maj.