Kristne forfølges i Østeuropa

15 år efter kommunismens sammenbrud i Østeuropa strammer myndighederne igen skruen over for kirkerne. Der meldes nu om deciderede overgreb mod kristneNedbrændte kirker, sønderbankede præster og kirkegængere bliver mere og mere almindeligt i Østeuropa. Det advarer missi-onsorganisationen Eastern Europe Outreach (EEO) om.Organisationen arbejder i en række østeuropæiske lande, men i den senere tid er den blevet forhindret i at udføre sit arbejde som ønsket, fordi sikkerhedsstyrker fra forskellige landes regeringer har banket kristne og tændt ild til kirker. Ifølge EEO er det især regeringerne i de tidligere sovjetstater, som er i gang med at undertrykke evangeliske kristne.
– Da kommunismen slog fejl i 1989, var der stor glæde rundt om i verden. Kristne fejrede, at Rusland nu blev åbent for den kristne tro, så det ikke længere var nødvendigt at smugle bibler om bag jerntæppet, siger EEO i deres advarsel.
– Nu – 15 år senere – ser det ud til, at der er et skifte på vej væk fra de herlige dage med religiøs frihed, som fulgte i kølvandet på Sovjetunionens sammenbrud, tilføjer EEO.

Kvæler religiøs flamme

EEO fokuserer på at give nødhjælp og fortælle om den kristne tro til fattige mennesker som familier, børn og indsatte i fængsler. Organisationen har anklaget Ruslands præsident Vladimir Putin og andre politikere for at opfordre til forfølgelser ved at „lave aftaler med den russiske ortodokse kirke, som ikke ønsker konkurrence fra bibeltroende grupper“.
Anklager i samme toneart kommer ifølge avisen Christian Today fra en række andre kristne ledere, som beskylder den ortodokse kirke for at samarbejde med det tidligere kommunistregime på trods af, at adskillige ortodokse præster, der ikke ville gå på kompromis med deres tro, også blev udsat for forfølgelser af kommunisterne.
EEO har været ude af stand til at fortsætte mange af deres aktiviteter i år, og The Association of Christian Churches in Russia og andre kristne grupper må arbejde i et miljø, som er præget af de aggressive forfølgelser, som har fundet sted for nylig.
– Denne gang kommer undertrykkelsen ikke som følge af en befaling fra regeringen, men som et resultat af bureaukratisk nepotisme. Politiske hensyn kvæler den religiøse friheds flammer, siger organisationen.

Putins skyld

I august sidste år smadrede det lokale politi „The Spiritual Revival Centre“ i byen Voronezhskaya, oplyser EEO som et eksempel på forfølgelserne.
– Præsten fik bank, og mange andre inklusive kvinder og børn fik både fysiske og psykiske skader, siger organisationen.
På samme tid blev et mødetelt, som tilhørte en kirke i Tutayevo brændt ned.
Ifølge Christian Today rapporterer menneskerettighedsgrupper også om, at præster er blevet truet og endda sat i fængsel, fordi de har undervist børn og afholdt møder. Der er endvidere friske beretninger om, at kirker er blevet lukket med magt, og at kirkers lejekontrakter med ét er blevet annulleret.
EEO mener, at Vladimir Putin er skyld i meget af dette, fordi han fortsætter med at samarbejde med den ortodokse kirke om at undertrykke evangeliske kristne. Samtidig hævder EEO, at Putin bevidst undervurderer den rolle, som evangeliske kristne spiller i det russiske samfund i dag.