Unge kæmper mod sult

En hel familie i Indien kan få et nyt liv for, hvad et par sko koster i Danmark. 40.000 unge vil den kommende tid støde på en ny kampagne fra Folkekirkens Nødhjælp, der ønsker at engagere unge i kampen mod sult og uretfærdighedFor 800 millioner mennesker i verden er sult en del af hverdagen. Over en fjerdedel af de sultende lever i Indien, som et nyt dansk nødhjælpsprojekt sætter fokus på.

Lærke og Anders har været i Indien med Folkekirkens Nødhjælp. Det er der blevet en film ud af, som nu skal engagere tusindvis af danske unge i kampen mod sult

Slutsult.nu er overskriften for en ny kampagne fra Folkekirkens Nødhjælp. Kampagnen er målrettet danske unge, og målet er at informere og engagere unge i kampen mod sult i verden.
Folkekirkens Nødhjælp forventer, at flere end 10.000 konfirmander og efterskoleelever vil modtage materialet i de kommende måneder.
Dertil kommer, at FDF vil benytte materialet over for organisationens 30.000 medlemmer.
Projektet er en forløber for Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling den 5. marts, hvor frivillige indsamlere vil stemme dørklokker over hele landet for at indsamle penge til projektet.
I februar rejser en gruppe unge fra Folkekirkens Nødhjælp rundt som en karavane i alle afkroge af landet for at gøre opmærksom på problemernes omfang i Indien.
Med i karavanen er Lærke og Anders, to unge, der har været 14 dage i Indien for at møde landets fattige og kasteløse. Det er der blevet en film ud af, som vil blive vist for konfirmander og FDF’ere over hele landet i forbindelse med kampagnen.

Tøjet skjuler sulten

Sulten er svær at få øje på i Indien, for umiddelbart ser folk ikke ud til at sulte. Grunden er, at inderne er for stolte til at vise deres mangler, og derfor dækker de sig til med tøj. For lige så snart de tager deres t-shirts af, ses deres udspilede maver, som man før troede var tykke maver. Dog kan man tydeligt se konsekvenserne hos de voksne mænd, hvis kroppe er faldet sammen. De voksede fint, indtil de blev teenagere, men så sagde kroppen stop, og de kører nu rundt på en slags handicap-cykler, fordi kroppen er helt ødelagt, fortæller 20-årige Lærke.
De to har da også oplevet, at der skal mindre til, end man lige tror, for at ændre dagligdagen for de sultende.
– 2000 kr. kan hjælpe en indisk landsby til at starte arbejde og formindske børnearbejde. Det er lidt mere end en måneds SU – hvis du altså bor hjemme hos dine forældre, forklarer Lærke.

Vi følger ikke Guds ord

Anders i samtale med en indisk præst

De unge har også mødt nogle af Indiens 2,3 procent kristne. Anders fortæller her om mødet med en kristen præst.
„Manden, der sidder overfor mig, lukker Bibelen og lægger den på sin hvide kofte, der er så karakteristisk for de indiske prædikanter. Han kigger op, og de øjne, der stråler mig i møde, er så fulde af glæde og ro, at det næsten er umuligt at forestille sig, at den samme mand for så få øjeblikke siden stod og talte med enorme fagter og iver til menigheden.
Dagens tekst handler om Jesus, der taler til sine disciple om lighed mellem mennesker. ”Først når der er lighed mellem menneskene, vil vi få et sandt paradis på jord”, udbryder præsten med det ustemte keyboard og de fem sæt bongotrommer skingrende bag sig.
I et land, hvor 200 millioner sulter, og så mange har pengene, er det svært at se, hvor ligheden er, men præsten fortvivler ikke.
– Vi følger ikke Guds ord, og derfor er der stadig skel mellem folk, forklarer han mig bagefter.
– Men håbet er der stadigvæk. Vi må blive ved med at forkynde Guds budskab, åbne folks øjne for de store uretfærdigheder, fortsætter han.
– Man skal ikke være passiv i sit liv. Til det er livet en alt for vigtig gave. Kun du kan spille hovedrollen i dit liv, og kun du kan føle den glæde, det er at mærke din næstes kærlighed. Men du er også den eneste, der vil kunne tage et ansvar.
Ifølge præsten gælder budskabet langtfra kun indere.
– Hvilken grænse kan omkranse Guds kærlighed? Ingen, min søn. Danskere har derfor en lige del i byrden over for de fattige og kasteløse i Indien. Lad os gå den smalle sti sammen!
Han smiler og sætter sig lidt tilbage i stolen.
Med hovedet fuldt af tanker forlader jeg den lille kirke, der dog kan huse en så stor medmenneskelighed.

Det sværeste i mit liv

Vel ankommet til det rige Danmark er Lærke og Anders fyldt med oplevelser, der maner til eftertanke.
At stå med en lille pige, der hiver dig i skjorten for bare at kunne få penge til et enkelt måltid mad og være tvunget til at nægte hende det, er den sværeste udfordring i hele mit liv. At hun højst sandsynligt aldrig kommer til at lave andet i sit liv og aldrig vil blive fri for altid at skulle leve af andres godhjertethed, gør det ikke meget bedre! Tanken om, at hun ikke er alene, men 200 millioner deler hendes skæbne, er nærmest ubærlig, forklarer Anders.
– Heldigvis har rejsen også lært mig en anden ting: at livet, de vågner op til, ikke behøver at være det samme. For hjælpen kan nytte. For den samme slat penge, jeg kan bruge på et par nye sko, kan en familie få sig et nyt liv.
Præstens ord ringer endnu for mine ører, da jeg presses tilbage i flysædet:
– Gud ønsker, at vi skal handle. Og ikke kun blandt vore egne. Guds kærlighed kender ingen grænser. Du har et ansvar over for det liv, Gud har givet.
Læs mere om Lærke og Anders’ tur til Indien og de 200 millioner sultende på www.slutsult.nu. Begge fotos er fra hjemmesiden.
Fotograf: Lars Salomonsen


Artiklen fortsætter efter annoncen: