Fra Våbensted til Kosovo

Hele deres arbejdsliv har de tilbragt i Forsvaret, og de kender soldaternes arbejdsvilkår lige så godt som hinanden.Kirsten Blyme på 71 og Erik Blyme på 69 år skifter 15. februar adresse fra Våbensted ved Sakskøbing til soldaterhjemmet i Camp Olaf Rye i Kosovo. De er netop ansat som soldaterhjemsledere af KFUMs Soldatermission. Kirsten har en fortid som civilansat i Forsvaret og som medlem af Hjemmeværnet gennem flere år. Erik er pensioneret major og har været landsformand for De Blå Baretter og primus motor i oprettelsen af Kammeratstøttelinien, der hjælper hjemvendte soldater med psykiske mén til at komme videre i livet. Han har også været udsendt til både Tyskland og Gaza.
– Hele vores liv har vi været i nærheden af soldater, og nu glæder vi os til at komme til Kosovo som en slags reserveforældre, der er parate til at lytte og have omsorg for den enkelte. Vi har ikke opskriften på et godt liv, men vi vil gerne lytte til, hvad de fortæller, siger Kirsten Blyme.

Kaffe på kanden til 446 soldater

– Via arbejdet med Kamme-ratstøttelinien ved jeg, at der er meget at tænke på som udsendt soldat, og at der efterfølgende ofte er brug for nogle at tale med, der selv har været udsendt, men ikke er en del af systemet. I øvrigt er vi ikke nervøse for at tage ind i en krisezone, for vi er uddannet til at imødegå lidt af hvert, tilføjer Erik Blyme.
I øjeblikket er der 446 soldater i Camp Olaf Rye, heraf er de 101 estere og litauere.
Danske soldater har været en del af den internationale fredsstyrke i Kosovo siden 1999.
Når soldaterne har fri, besøger de soldaterhjemmet i Kosovo, der har åbent hele døgnet syv dage i ugen. Der er altid kaffe på kanden, daglig aftensang og andagt og tid til en samtale, hvilket ægteparret Blyme ikke vil ændre på. De regner også med at få et godt samarbejde med den lokale danske feltpræst.