Valgfusk kan afgøre bispevalg

Poul Joachim Stender har alligevel en chance for at vinde bispevalget i Roskilde, selv om han ikke fik stemmer nok i 1. runde.

Poul Joachim Stender får nu en chance mere.

Stiftets valgbestyrelse besluttede nemlig i sidste uge at lade bispevalget gå om efter massiv kritik af valgfusk ved stemmeoptællingen.
Biskoppen vælges ved en urafstemning blandt menighedsrådsmedlemmer og præ-ster i Roskilde Stift. Er der flere end to kandidater, og ingen opnår over halvdelen af stemmerne i første valgrunde, skal der stemmes igen mellem de to kandidater, der fik flest stemmer i første runde.

Ny bestyrelse

Den nu annullerede 1. valgrunde viste dødt løb mellem Henrik Wigh-Poulsen og Peter Fischer-Møller, skarpt forfulgt af Poul Joachim Stender med blot 12 færre stemmer. De to sidste kandidater er Per Melhof og Steffen Ravn Jørgensen.
Valgbestyrelsen glemte dog at fortælle, at op mod 20 stemmer var talt med, selv om de burde være erklæret ugyldige. Det er rigeligt til, at Poul Joachim Stender kunne have gået videre til anden runde på bekostning af Wigh-Poulsen eller Fischer-Møller.
De nye stemmesedler sendes ud den 13. februar, og resultatet af afstemningen foreligger den 27. februar. Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech har besluttet at overdrage optællingen af stemmerne til stiftsadministrationen i Fyns Stift for at undgå tvivl om valgresultatet.

Får betydning

Omvalget kan sagtens få betydning for, hvem der indsættes som biskop i Roskilde den 27. april. Nu hvor alle kender resultatet af den første afstemning, har de godt 2500 stemmeberettigede nemlig mulighed for at stemme taktisk på den kandidat, som har de største chancer.
Alle kandidater kalder sig grundtvigske. Men Stender anses for den mest aktivistiske af dem. Han er bl.a. påvirket af kirkerne i USA. Han er meget utraditionel og vil gerne provokere for at skabe interesse for kirken.
AM/Henri/KP