Lige om lidt

Man skal passe på, hvad man siger, når der er børn i nærheden. Nogle gange bliver ens udtalelser taget særdeles bogstaveligt – andre gange bliver de filtreret gennem et ”erfaringsfilter”, som i sagens natur endnu hverken er særligt nøjagtigt eller nuanceret.I vores yngstes filtrering betyder ”lige om lidt” det samme som ”ikke lige nu”. Og den mellemste på fem har nogenlunde det samme verdenssyn. Det betyder, at man skal vare sine ord hen imod sengetid. For hvis man siger ”Du skal i seng lige om lidt” og dermed mener om to minutter, så får man en farlig ballade!

Lillepigen på snart tre år ser meget bestemt på mig og siger ”Liiiomlidt!!!” Og hendes storebror kan finde på at sige ”Jamen du SAGDE altså, at det ikke var NU!!!”
Se, det sagde jeg altså ikke! Men det var det, hans oversættelsesprogram fik ud af min vage formulering. Hvis nu jeg kunne installere en opgradering eller synkronisere vores oversætter-software, så ville jeg gøre det – ikke lige om lidt, men lige med det samme!

Men det er jo ikke kun i kommunikationen mellem forældre og børn, at man kan opleve problemer. Faktisk, så har vi mennesker meget forskellige opfattelser af de samme ting. Ellers var der jo ikke noget der hed debat, og der var vel heller ikke politiske partier eller interesseorganisationer. Krig og ufred var heller ikke noget, vi ville kende til, hvis vi alle mente det samme eller forstod tingene ens.

Nogen vil hævde, at verden ville blive et meget kedeligt sted at være, hvis vi alle var ens og mente det samme. Og det er jo nok meget sandt. Men krig og ufred kan de fleste nok undvære. Faktisk er jeg meget spændt på, hvordan det bliver at komme til himlen engang. For der vil være alle mulige mennesker, og nogle af dem havde måske svært ved at være i samme stue her på jorden.

Alligevel tror jeg, at Gud har en løsning på det – ikke ved at gøre os alle sammen ens, men måske ved at få os til at se tingene fra flere vinkler, end vi er vant til. Og det kunne jo være, at vi skulle begynde at øve os lidt hernede på jorden…