Kinesisk menneskerettighedsaktivist: – Internettet er Guds gave til Kina

Den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo blev i sidste måned tildelt den prestigefyldte PEN/Barbara Goldsmiths ytringsfrihedspris. Hans kamp for ytringsfrihed har flere gange kostet ham friheden. Kristne hjemmesider blokeres ligeledes jævnligt af magthaverne.Den 54-årige forfatter Liu Xiaobo, der har siddet i husarrest siden december sidste år, er dog stadig uvidende om prisen, der er tildelt ham for frimodigt at kritisere de politiske forhold i Kina.

300 mio. kinesere er internetbrugere. Kristne kinesere har ligeledes taget den nye informations-teknologi til sig. Ifølge den prisbelønnede systemkritiker Liu Xiabos (indsat foto), er det verdensvide netværk en ”Guds gave” til kineserne.

Liu Xiabo blev kendt som en af drivkræfterne bag demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads for 20 år siden og har siden været fængslet flere gange for sin ihærdige og kompromisløse kamp for frihed.
Foruden at insistere på demokratiske reformer har han blandt andet krævet religionsfrihed i et land, hvis befolkning udgør mere end 20 pct. af verdens befolkning.
Parallelt med prisuddelingen har avisen Times Online bragt en af Liu Xiabos publikationer. Heri beskriver han internettet som ”Guds gave til kineserne”, fordi det globale bindeled går kinesernes ærinde i kampen for frihed til at tænke, tro og tale frit.

Ny platform for frihedskamp

– I dag benytter op mod 300 mio. internettet i Kina, og det verdensvide net er blevet en ny platform, hvor kinesere i højere grad kan udveksle tanker. Denne ytringsfrihed gør kommunisterne ængstelige, skriver Liu Xiabo, der selv inddrog internettet i sin kamp for menneskerettighederne efter et tre år langt fængselsophold for 10 år siden.

Informationskanal uden for kontrol

Han fortæller om sin debut på nettet, at han efter en hurtig mail-korrespondance med sin redaktion var klar over, hvilket ”magisk” medie, han havde fået adgang til.
Selvom internettet i et vist omfang er underlagt begrænsninger, er det ifølge prisvinderen en ”informationskanal, de kinesiske diktatorer ikke til fulde formår at standse”.
– Myndighederne kan kontrollere pressen og medierne. Men ikke internettet, konkluderer systemkritikeren, der dog må sande, at myndighederne kan kontrollere skribenterne.

Kristne sider blokeres med de pornografiske

Selvom udbredelsen af internettet har gjort Kina til storforbruger af elektronisk information, oplever mange kristne dog også, at ”Guds gave til Kina” censureres af magthaverne.
Ifølge nyhedssiden Spero News indgår kristne hjemmesider i stort omfang blandt de såkaldte ”vulgære” sider, som den kinesiske statsportal www.china.com.cn med jævne mellemrum bekendtgør at have blokeret.
Ingen ved præcist, hvor mange kristne der findes i Kina. Det officielle organ China Christian Council (CCC) hævder, at der er omkring 16 mio. evangeliske kristne i landet. Disse udgør blot antallet i de officielt registrerede kirker.
Uafhængige kilder anslår dog antallet til at være mellem 40 og 60 mio. evangelisk kristne kinesere. Et tal, der stiger hver dag.
Da antallet af kristne langt overstiger antallet af bibler, benyttes internettet i stigende omfang til at printe bibeltekster fra. Et fænomen, der især finder sted i storbyerne, hvor der er net-adgang.