Kirkelig indflydelse på Europa-valget

Kirkens folk både kandiderer og agiterer op til EU-valget den 7. juni.Stemmejagten er for alvor gået ind op til det kommende valg til Europaparlamentet. I flere lande med kirkelige stemmefiskere.

Den Katolske Kirke i Italien støtter ikke EU-kandidaten Silvio Berlusconi.

I Italien langer den katolske kirke således kraftigt ud efter premierminister Silvio Berlusconi, der er spidskandidat for sit parti, Il Popolo della Libertà, til de aktraktive sæder i Europaparlamentet.
Det skriver Kristeligt Dagblad, der citerer den tidligere ærkebiskop i Pisa, Alessan dro Plotti, for at fordømme Berlusconis for at ”forvandle umoralske handlinger til tegn på succes”.
Den italienske premierminister kæmper for tiden mod rygter om et formodet forhold til den kun 18-årige model Noemi Letizia. Samtidig er han stærkt afhængig af landets katolske stemmer.

Støtte og modstand

I Polen anbefaler den katolske præst Tadeusz Rydzyk via kirkens radio, hvor han er leder, folk at sætte kryds ved to kandidater fra Lov og Retfærdighedspartiet.
Et parti, der ledes af landets præsident Lech Kaczynski og hans tvillingebror Jarosław Kaczynski.
Med en mio. daglige lyttere har radioens støtte stor betydning for de opstillede.
I andre lande oplever kandidater modsat, at kirken tager afstand fra dem.
I England advarer to ærkebiskopper således mod det højrenationalistiske British National Party, mens Wiens ærkebiskop, Christoph Schönborn, lægger luft til det fremmedfjenske FPÖ-parti i Østrig.

Valgkamp i fuld ornat

I Finland søger den ortodokse præst Mitro Repo selv vælgernes gunst ved at stille op for socialdemokraterne.
Efter at have ført valgkamp i fuld ornat besluttede landets ortodokse kirke dog at fratage ham retten til at udføre kirkelige handlinger og bære præstekåbe, så længe han er aktiv i partipolitik.