Missionsselskab skærer ned på religions-dialog

Danmission opgiver dialogprojekt. Dialogekspert er bekymret over beslutningen.Danmission blev for alvor mediekendt, da missionsselskabet stod i spidsen for en delegation biskopper til Egypten for at rede trådene ud efter Muhammed-krisen i 2006.

Det er netop nu, verden har brug for dialog, mener konsulent Mogens S. Mogensen.

Men nu skærer Danmarks største missionsselskab ned på dialog. Udsigten til et underskud på tre millioner kroner i 2010 har fået missionsselskabet Danmission til at nedlægge sit stort anlagte dialogprogram.
Samtidig har missionsselskabet ifølge Kristeligt Dagblad givet sit hovedkvarter i Hellerup en ansigtsløftning til knap 6 mio. kr.
Det store program, som indtil nu har haft fire medarbejdere i Danmark på lønningslisten, havde til formål at fremme dialogen mellem kristne og andre troende, især muslimer.
Beslutningen blev fremlagt på Danmissions repræsentantskabsmøde i Nyborg forrige weekend.
Men selskabets formand, sognepræst Lars Mandrup, forsikrer, at nedlæggelsen ikke betyder et totalt stop for dialogen med andre trosretninger. Det vil blot foregå i en slankere udgave og som en del af Danmissions programmer for Fattigdomsbekæmpelse og Kirkens Liv og Vækst.
– Der er stadig et stort behov for dialog, og nedlæggelsen var ikke en nem beslutning. Men det var en ansvarlig beslutning, som sikrer, at DANIDA-tilskuddene til arbejdet ude i verden, herunder bl.a. dialogarbejdet, kan fortsætte, siger Lars Mandrup.
Dialogekspert og ph.d. Mogens S. Mogensen er dog bekymret over nedskæringen:
– Man kan være bange for, at dialogen med andre religioner – specielt islam, som er meget vigtig i disse år – bliver nedprioriteret.
– Der er brug for at styrke relationerne mellem kristne og muslimer i disse år. Mere end nogensinde, siger han til Kristeligt Dagblad.
Avisen oplyser, at flere dialogfora er i krise i disse år. Islamisk Kristent Studiecenter er nedlagt, og Kristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom (KIVIK) er lagt ind under Mission Afrika.
Trods afviklingen af dialogprogrammet fortsætter Danmissions dialogarbejde i bl.a. Zanzibar, Indien, Mellemøsten og Danmark, hvor Danmission driver ”Mødestedet” på Vesterbro i København.
/sl/KP