30.000 unge til taizé i Polen

Ved en stort taizé-event i Polen reflekterer europæiske unge over den frihed, de fleste tager for givet. Samtidig rettes fokus på den lidende kirke i Kina.Når julen er ovre, og året går på held, begynder en europæisk folkevandring mod Polen.

En ”pilgrimsvandring for tillid på jorden”, lyder betegnelsen på den europæiske taizé-event, der hvert år samler tusindvis af unge.

Omkring 30.000 unge kristne fra alle de europæiske lande vil over fem dage mødes i den polske by Poznan. En stor by, der de senere år har slået sit navn fast som ”messeby” for erhvervslivet.
Med de unges ankomst til byen er der da også lagt op til en form for messe. Anledningen er nemlig en taizé-event, der har mobliliseret unge til kristen enhed i mere end 30 år.
Siden 1978 har taizé-fællesskabet i den franske by Taizé samlet unge på tværs af kulturelle og kirkelige grænser i mere end et dusin europæiske storbyer. Ved den kommende sammenkomst er Polen vært for tredje gang.

En pilgrimsfærd for tillid på jorden

Arrangørerne kalder selv sammenkomsten, der er kendetegnet af bøn, meditation og enkle sange, for en ”pilgrimsfærd for tillid på jorden”. Et aspekt, der blev lanceret af det økumeniske klosterfællesskabs grundlægger, broder Roger.
Trods vægten på det åndelige vil flere workshops således også fokusere på emner som retfærdighed, solidaritet og fred i verden.
Konkret vil deltagerne blive udfordret til at reflektere over den frihed, der for mange europæere under 25 år tages for givet. En refleksion, der hver aften af Broder Rogers efterfølger, broder Alois, Prior, vil blive fulgt op med en meditation.
Foruden de mange workshops og udstillinger, der vil fylde eftermiddags- og aftentimerne, vil 150 sogne i det polske stift hver morgen samle de 30.000 unge til åndeligt samvær og bøn.

Brev fra Kina

Ledsaget af to brødre i taizé-fælleskabet, en kinesisk og en koreansk, har broder Alois som forberedelse til taizé-eventen i Polen gennemført en tre ugers rundrejse på det kinesiske fastland. En rejse, han har beskrevet i et såkaldt ”brev fra Kina”.
Brevet er oversat til 50 sprog og indkredser den dynamiske tro og det mod, der kendertegner de kristne i Kina.
– Vi beundrer deres udholdenhed og trofasthed. Adskillige har fortalt os om de lidelser, deres forældre og bedsteforældre er blevet udsat for på grund af deres tro på Gud, erklærer taizé-lederen således i brevet, som de unge modtager umiddelbart efter ankomsten.

Behov for stilhed og samvær

Det seneste europæiske taizé-møde fandt sted i den europæiske hovedstad Bruxelles, hvor op mod 40.000 unge fejrede årsskiftet med refleksion, bøn og meditativt samvær uden nytårskrudt og festfyrværkeri.
Her forklarede en af arrangørerne, Dulce Moleiro fra Portugal, til Udfordringen, at mange unge føler et behov for stilhed og samvær som modvægt til en ofte ret hektisk og opsplittet dagligdag.
Samtidig pegede hun på, at taizé med sin enkle form og vægt på det økumeniske tiltaler de unge.
– Unge er ikke så fastlåste og frygtsomme i forhold til kirkeskel såsom mellem katolikker og protestanter.
– Vi vil gerne styrke tilliden i en verden præget af mistillid, lød hendes erklæring med henvisning til broder Rogers betegnelse af fællesskabet som ”en pilgrimsvandring for tillid på jorden.”
Siden 1978 har, foruden Bruxelles og Polen, Paris, Barcelona, London, Rom, Prag, Wien, München, Budapest, Milano, Lissabon, Zagreb og Genève været værter for det europæiske taize-møde.