Unge i alkoholfamilier bliver overset

62 pct. af unge i alkoholfamilier har oplevet psykisk vold i gennemsnit 10 år af barndommen, viser undersøgelse fra kristen hjælpeorganisation.Unge søger hjælp efter opvækst i alkoholfamilier. De har typisk oplevet fysisk og psykisk vold gennem mange år. Alligevel er det svært at få hjælp.

Myndighederne må erkende problemet, forklarer TUBA-leder Jesper Kurdahl Larsen.

Det dokumenterer en ny undersøgelse fra TUBA – Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholfamilier. TUBA er en del af den kristne behandlingsorganisation Blå Kors.
– Der er en stigende tendens til, at man kan få krisehjælp efter enkeltstående voldsomme begivenheder. Det er langt sværere at få relevant hjælp, hvis man i årevis i familien har været udsat for belastninger og overgreb, som er relateret til alkohol, fortæller TUBA-leder Jesper Kurdahl Larsen.
TUBA har i øjeblikket 750 unge fra alkoholfamilier i terapi. De 242 unge over 18 år, som er startet i TUBA i perioden 1. maj til 31. december 2009, har deltaget i en undersøgelse, gennemført med hjælp fra Århus Universitet.

Drikkende forældre

Undersøgelsen viser bl.a., at de unge i gennemsnit har haft en drikkende forælder i 12 år af barndommen.
62 pct. har oplevet psykisk vold i gennemsnit 10 år af barndommen.
Og 43 pct. har oplevet fysisk vold (eller trusler om det) igennem 8 år.
Konsekvenserne er ifølge undersøgelsen, at 79 pct. har problemer på skole eller job. 83 pct. mener, deres problemer påvirker deres relationer til andre mennesker
Den viser også, at der er behov for oplysning på området, fordi kun 16 pct. af de unge mente, at offentlige myndigheder kendte til deres forældres misbrug.
I det hele taget er tavsheden udbredt – 60 pct. har ikke talt med nogen uden for den nære familie om problemerne.

Selvmordstrusler

Og det er barske sager, de unge oplever. 62 pct. oplever psykisk vold i form af gentagne verbale krænkelser, systematisk fornedring, vedvarende overdreven kontrol af adfærd eller gentagne ydmygelser.
Hele 27 pct. i undersøgelsen oplevede selvmordstrusler fra mor. 19 pct. det samme fra far. Og 14 pct. af de unge har selv forsøgt at begå selvmord.

Hvor er politikerne?

Der er med andre ord hårdt brug for de 10 kontaktcentre, som TUBA har ud over landet.
– Vi kan udbygge kapaciteten, men det kræver, at politikere og myndigheder erkender problemerne og har viljen til at gøre noget ved dem, understreger Jesper Kurdal Larsen.
For der er allerede nu stor stigning på TUBA’s ventelister.
– 620 er på venteliste, det er næsten en fordobling i 2009, fortæller Jesper Kurdal Larsen.
Fra en tidligere repræsentativ undersøgelse ved man, at 60.000 unge ”i høj grad” ønsker hjælp til at bearbejde problemer som følge af deres opvækst i en alkoholfamilie.