Nu kan du også læse din avis…

Har du bemærket, at teksten er lettere at læse i dette nummer af Udfordringen…?Vi har ændret brødteksten, som det hedder i det grafiske sprog. Og overskrifterne har fået lidt mere swung, som Herr Swan i Matador nok ville have sagt.
For nylig fik vi nemlig – igen – et brev fra en læser, som var ked af, at teksten stod så svagt. Hun og hendes far havde svært ved at læse deres elskede Udfordringen. Og det går jo ikke!
Så selv om en dygtig grafiker med udsøgt smag har kreeret det tidligere layout, så bøjede den gamle redaktør sig for læsernes krav. En ny grafiker kan skaffes, men læsere…
Når man selv kommer i brille-alderen, begynder man at forstå, hvor irriterende det er, når man skal læse fx en hjemmeside eller en brochure, hvor teksten er sat med micro-små typer.

Det kan godt være, det ser mere smart ud, men det fungerer ikke! Man kan ikke læse det – eller gider i hvert fald ikke i længden læse noget, der er så småt. Øjnene bliver trætte.

Da Munkene med Håndskrift kopierede Bibelen, tegnede de nogle fantastiske Titel- og Begyndelsesbogstaver. Kalligrafi kaldes det. Teksten er meget smuk, men ikke så læsbar. Derfor har man gennem tiderne forsøgt at gøre avistekster mere læsbare.

I 1931 kritiserede Stanley Morison den dårlige læselighed i det hæderkronede engelske ”Times”. Bladet tog kritkken alvorligt. De bad ham derefter om at udvikle en helt ny læsbar skrift! Det blev til Times New Roman, som dette afsnit og de fleste af verdens aviser var sat med – indtil computerteknikken gav helt nye muligheder.

En tekst skal være både læsbar, læservenlig og læseværdig. Så tak for læser-reaktioner. Hvad enten det er en klips i midten, tykkere eller glittet papir, du ønsker.

Vi håber, du kan lide – og læse – de nye bogstaver bedre end de gamle. Og glem ikke at fortælle dine venner om Udfordringen – for nu kan både du og de læsere, du skaffer, vinde en stor rejse til Israel og Jordan, foruden et weekendophold for to hver måned m.m.

Redaktør Henri Nissen