Er danskerne virkelig verdens lykkeligste folk?

Det sætter en studieopgave spørgsmålstegn ved. Redaktør viser, hvorfor netop kirkens fællesskab er nøglen til at formidle det kristne budskab.Tro giver glæde og mening. Men hvordan formidle den kristendom til folk, der er glade nok i forvejen?

Lone Møller-Hansen ved Universitetet i Bruxelles.

Det er emnet for Lone Møller-Hansens opgave på Baptisternes Internationale Teologiske Seminarium i Prag. Lone Møller-Hansen er præst i Baptistkirken på Bornholm og redaktør på BaptistKirkens blad Baptist.dk.

Problemer i præmisser

Opgaven tager udgangspunkt i en undersøgelse fra bl.a. World Values Survey i 2008, der har betegnet danskerne som verdens lykkeligste folk.
Men der er flere problemer i undersøgelsens præmisser:
– Undersøgelsen hævder at kunne måle ”subjektivt velbefindende” gennem en kvantitativ rundspørge om menneskers personlige lykke og tilfredshed med livet. Disse målinger sammenfattes og gives nationale placeringer.

Overfladisk undersøgelse

– Jeg synes, det er en meget forenklet måde at måle en hel befolknings lykke på, skriver Lone Møller-Hansen i opgaven og peger på statistikker, der viser, at danskerne måske ikke ligefrem er verdens lykkeligste:

Hver tiende har forsøgt selvmord

24 pct. af de 13-15-årige har overvejet at skære i sig selv, og 10,2 pct. af de 15-19-årige har forsøgt at begå selvmord. 7 pct. af den samlede danske befolkning er på antideprissiv medicin. 25 pct. af danskerne i ovennævnte undersøgelse betegner sig slet ikke som lykkelige.
Undersøgelsen er således ret lemfældig:
– Der er fx ingen spørgsmål om folks tilhørsforhold til fællesskaber, dvs. om de føler, der er nogen, der værdsætter dem. Det kunne jo indikere graden af ensomhed, siger Lone Møller-Hansen i opgaven og påpeger, at en fjerdedel af alle danskere over 18 år er singler.
Verdens lykkeligste folk er ikke så lykkelige endda, og derfor er de sandsynligvis åbne for troen og det kristne budskab – især hvis det præsenteres gennem kirken og kristnes autentiske vidnesbyrd:
– Kirken spiller en vigtig rolle som modsætning til det verdslige samfund, hvor alle har travlt med at være betydningsfulde. Kirkens betydning ligger i, at den består af mennesker, der ikke har nok i sig selv, men lader enhver komme tæt på og føle, at netop de er vigtige, siger hun.

Levende ikoner

Hun peger på kristne som ”det levende evangelium”.
– Kirken må være Guds levende ”ikoner”, som tør være tilgængelige, svage og sårbare samtidig med, at de er taknemmelige og barmhjertige mod andre. Levende, åbne og trygge relationer er den bedste formidler af det kristne budskab, konkluderer hun.

Læs mere på Sondagmorgen.dk, hvor der også er link til Lone Møller-Hansens opgave.


Artiklen fortsætter efter annoncen: