Hvem skal til middag i Det hvide Hus på onsdag?

Konturerne for forløbet af de længe afventede direkte israelsk-palæstinensiske drøftelser vil kunne skimtes allerede nu på onsdag ved den middag, som præsident Barack Obama holder i Det hvide Hus for sæligt indbudte.Ved dette middagsselskab ventes gæsterne at ville præsicere, hvilke emner der skal forhandles om næste dag.

Obamas gæster er: Israels statsminister, Binyamin Netanyahu, 60, der nu for anden gang skal forhandle med palæstinenserne under amerikansk pres. Sidste gang var i 1997, da han stod over for den daværende PLO-formand, Yasser Arafat, med USA’s daværende præsident, Bill Clinton, som mægler. Netanyahu mener, at han nu er i en meget stærkere forhandlingsposition vis a vis præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, end for 13 år siden med Clinton og Arafat. Netanyahu har erklæret, at han ikke vil forlænge byggestoppet i bosættelserne på Vestbred-området ud over den 26. september, når stoppet udløber.

PA-præsidenten Mahoud Abbas, 75, der har erklæret, at han vil forlade forhandlingerne, hvis byggestoppet ikke forlænges. Han er Arafats efterfølger. Hans lavpunkt viste sig, da Hamas-organisationen i Gaza-området drev PA ud af Gaza ved et blodigt kup i juni 2007. Siden har Abbas prøvet at genoprettte sit Fatah-parti og PA som rammen for palæstinensernes ambitioner om en palæstinensisk stat.

Egyptens præsident, Hosni Mubarak, 82 – der sammen med Jordans kong Abdullah – anses for at være af stor betydning for den direkte israelsk-palæstinensiske kontakt. Egypten har en vis indflydelse på Hamas og kontrollerer adgangen til Gaza sydfra. Mubarak er ved dårligt helbred og menes at være opsat på at overgive magten så glat som muligt til sin søn, Gamal.

Jordans kong Abdullah, 48, hvis styre har bidraget til at uddanne PA’s politistyrker, og som har været en bro mellem Vesten og den muslimske verden. Han ønsker at dæmme op for islamisk ekstremisme og opfatter oprettelsen af en palæstinensisk stat på Vestbredden som et modvirke mod den opfattelse, at kongeriget Jordan – hvis befolkningsflertal er palæstinensere – skulle kunne blive den palæstinensiske stat.

USA’s udenrigsminister, Hillary Cliton, 62 – fredsmægleren mellem israelere og palæstinensere. Hendes opgave viser, at Obama har stigende tillid til sin tidligere konkurrent om ledelsen af det demokratiske parti. Clinton opfattes som en person med stærke emotionelle bånd til Israel – hvilket mange israelere mener, Obama ikke har.