Verdens ældste teenager

Den populære popsanger Cliff Richard er netop fyldt 70 år.
Torsdag den 14. oktober kom og gik, uden vi lagde mærke til, at dagen markerede den britiske sanger Sir Cliff Richards 70 års-dag.

Cliff Richard
Foto: Spike Liseiko

På dagen lancerede han et nyt album med 13 forholdsvis kendte sanger i klassisk swingarrangement. I sommer udgav han en dobbelt-cd med i alt 32 sange, som viser, at ”Verdens ældste teenager” fremdeles er værd at lytte til.

Første plade i 1958

Harry Rodger Webb, som er hans oprindelige navn, blev født i Indien, hvor hans far gjorde tjeneste ved den britiske krone. Da Indien og Pakistan blev to uafhængige stater i 1947, flyttede familien tilbage til England.
I 1958 kom Cliff Richard, (som blev hans artistnavn) med sin første plade, og ”Move it” blev en storslager. Med sig havde han gruppen ”The Shadows”, som i sig selv blev et begreb indenfor populærmusikken.
Da Cliff fik sit gennembrud, blev han af mange oppfattet som et britisk ”svar” på det amerikanske rock-ikon Elvis Presley. De sang begge ”rock ’n roll”, men deres stemmemateriale var meget forskelligt, og deres liv artede sig også meget forskjelligt. Elvis Presley døde kun 42 år gammel, mens Cliff Richard fortsatt er aktiv og – kan det virke somom – lige så frisk.

Kristen tro

En ting de havde tilfælles, var forankring i den kristne tro. Mens Elvis regnes som en betydningsfuld gospelsanger, har Cliff Richard ikke ladet denne genre præge sit repertoire i samme grad. For eksempel er ”Amazing Grace” den eneste kristne sang på sommerens dobbelt-cd.
Imidlertid er han stået frem med et tydeligt, kristent vidnesbyrd i mange andre sammenhænge. Han har blandt andet deltaget i Billy Grahams møder, og han har været delegeret på internationale missionskonferencer. Han har også skrevet flere bøger og pamfletter, hvor han fortæller om sin tro, og hvor han giver unge læsere råd om livet og troen.

Konflikt

Pladeudgivelsen ”The Millenium Prayer” i 1999 er måske det klareste udryk for et kristent vidnesbyrd i Cliffs produktion. Sangen, som er en fremførelse af Fadervor til den skotske melodi ”Auld Lang Syne”, vakte en storm av reaktioner. Den førte både til et brud mellem Cliff og hans pladeselskab, og til boykot fra blandt andre BBC. Man mente, sangen var en kommercialisering av troen. Hans pladekarriere stod lidt i stampe efter dette, men om dette skyldtes konflikten omkring ”The Millenium Prayer”, eller blot, at han havde andre prioriteringer i en periode, skal være usagt. Uanset hvad, så er han tidernes mest successrige britiske artist med over 2000 uger på de britiske hitlister siden 1958.

Adlet

Cliff Richard blev slået til ridder af dronning Elizabeth II i 1995 og kan derfor titulere sig Sir Cliff Richard. I 1999 blev han valgt ind på livstid som én av fire vicepræsidenter i Det Britiske Bibelselskab. I den forbindelse sagde han, at daglig bibellæsning ”er en stærkt integreret del af mit liv, og jeg får meget tit anledning til at vidne om, hvor vigtig og nødvendig Bibelen er for min hverdag.
Nils-Petter Enstad /KPK