Israels fred med Egypten måske i fare

Israels fred med Egypten, der i årevis har været hjørnestenen i den relative stabilitet i Mellemøsten, er måske i fare efter præsident Hosni Mubaraks fald, antyder den indflydelsesrige egyptiske oppositionspolitiker, Ayman Nour. Nour, der er formand for Ghad-partiet og en mulig præsidentkandidat, siger til en egyptisk radiostration, at Camp David aftalerne fra 1978 ikke længere er relevante, og at Egyptens ledere bør nytænke betingelserne for den 32 år gamle fredsoverenskomst mellem de to tidligere fjender.

Dele af interviewet er blevet gengivet i israelske medier og har vakt opsigt.

Mange i Israel har troet, at fredsaftalen var velforvaret, efter at den egyptiske militærledelse har bekræftet, at det vil overholde alle Egyptens internationale aftaler, heriblandt fredsoverenskomsten med Israel.

Nu har Nour påny sået tvivl.

Han sagde i interviewet, at Camp David aftalerne er færdige, og at Egypten i det mindste må genforhandle fredsaftalens betingelser.

Egyptens ambasadør til USA, Sameh Shoukry, siger imidlertid, at han tror, at fredsaftalen vil holde.

– Den har været gavnlig for Egypten i de sidste 30 år, siger han til ABC’s reporter Christiane Amanpour. Vi har opnået fordele af aftalen. Vi har kunnet oprette sikkerhed og stabilitet i regionen.Aftalen er et hovedelement i vores udenrigspolitik.

Den 46-årige Nour blev fængslet i 2005 efter at have deltaget i præsidentvalget mod Mubarak i 2005. Han var nummer to med 7 procent af stemmerne ved valget – som uafhængige observatører betegner som fusk. Det menes, at han ville have opnået det dobbelte antal. Han er diabetiker og blev løsladt fra fængslet for to år siden, af helbredsmæssige grunde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nour antog en ledende rolle i protestdemonstrationerne mod Mubarak. Den 28. januar blev han ramt i hovedet af en sten under sammenstød mellem pro-Mubarak kræfter og anti-regerings protestdeltagere.

Om udfaldet af de store demonstrationer siger han, at han tror de vil tilfredsstille deltagerne.

Tantawi

Forsvarsminister, feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi, der nu er overhovede over de væbnede styrkers øverste råd, er fremstået som den faktiske leder af Egypten efter Mubaraks tilbagetræden. Han opfattes som forpligtet til at forhindre en ny krig mod Israel, samtidig med at hans forpligtelse til status quo også kan opfattes som en belastning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu

Statsminister Binyamin Netanyahu har for anden dag i træk tilsagt, at han er forpligtet til fredsaftalen. Efter det egyptisker militærs udtalelse om, at det vil overholde fredsaftalen med Israel, sagde han:

– Fredsaftalen har eksisteret i mange år, og i al den tid har egyptiske regeringer overholdt og fremmet den, sagde han Vi mener, at den er et fundament for fred og stabilitet ikke blot mellem de to lande, men også i hele Mellemøsten.

Mullen

Den amerikanske generalstabschef, admiral Michael Mullen, der er i Israel idag for at deltage i ceremonien ved general Benny Gantz’ overtagelse af stillingen som øverstkomanderende over de israelske styrker efter general Gabi Ashkenazi, mener, at USA’s forbindelser med Egyptens militære ledere vil forblive stærke.

– Vores relationer med den egyptiske hær har ikke ændret sig, sagde han. Det er særdeles vigtigt at bevare vores venskab under så udfordrende tider.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mullen oplyste, at han havde mødtes med Netanyahu og drøftet “de nuværende udfordringer”.