Egyptiske tropper er i Sinai uden tilladelse – men Israel ser den anden vej

Egypten har sendt store styrker til Sinai for at bekæmpe terrorister, men selv om Cairo har brudt fredsaftalen med Israel ved at gøre det i større omfang end aftalt, ser Jerusalem den anden vej, fordi et stort egyptisk militæropbud i området også er i Israels interesse.
Egypten og Israel har fundet hinanden i et samarbejde om at bekæmpe en fælles fjende, terrorister, og derfor lukker Israel øjnene over den egyptiske overtrædelse af fredsaftalen. Israel gav forleden tilladelse til, at et bestemt antal soldater og militærudstyr kunne sendes til det egyptisk-israelske grænseområde for at nedkæmpe de terrorister, der havde dræbt 16 egyptiske grænsesoldater ved et angreb mod en politistation.
Men nu sender Cairo endnu flere styrker – uden israelsk samtykke. Israelske regerings-embedsmænd erfarede blot om dette, efter at de egyptiske tropper var rykket ind. Israelske talsmænd afviser at kommentere sagen, men siger blot, at der har været et godt sikkerheds-samarbejde, og at der er regulær kontakt mellem de to lande.
Ifølge Camp David aftalerne har Egypten ikke tilladelse til at sende tanks ind i visse dele af Sinai, herblandt El Arish-området, hvortil der nu er sendt et større antal egyptiske kampvogne i de sidste dage. Aftalen omfatter også begrænsning i indsættelse af kampfly, inkl. helikoptere, men dette har Israel samtykket i med tilbagevirkende kraft.
Inden terroristangrebet mod politistationn havde Egypten ikke stationeret den fulde styrke, som var tilladt, men det har gjort det efter angrebet.

Ingen israelsk reaktion
Israel har besluttet ikke at reagere på disse ensidige egyptiske bevægelser for at undgå en konfrontation. Men de opfattes som en kilde til senere problemer, bl.a. Det muslimske Broderskabs magtfremstød i Egypten.
Denne situation har sat Israel i et dilemma. Det menes, at Egyptens nye præsident, Muhammed Morsi, overvejer en ændring af fredsaftalen for at give Egypten “fuld suverænitet” over Sinai-halvøen. Morsi siges at ville opretholde aftalen med Israel, men er også af den mening, at Israel “har stjålet palæstinensisk land” – og at Egypten “ikke vil normalisere forholdet til Israel, før palæstinensernes land er befriet”.
Israels militærledelse er blevet overrasket over Morsis afskedigelse af top-militærfolk, men der er nogenlunde enighed om, at det ikke vil føre til en forværring af situationen ved Israels sydgrænse.

– Egyptens store fjende er beduinerne i Sinai, ikke Israel, siger en israelsk militær kilde. Regionalt er Egypten bekymret over iransk herredømme i Mellemøsten. Cairo ønsker først og fremmest at være leder i den arabiske del af området.