Paven i Libanon under voldsomme muslimske prostestaktioner

Den 85 å-rige pave Benedict er kommet til Libanon på en tre-dages “pilgrimsfærd for fred”, samtidig med at Mellemøsten oplever voldsomme muslimske aktioner som protest mod en amerikansk film, der nedværdiger profeten Muhammed.
Protesthandlingerne har bredt sig fra land til land i den muslimske verden, og amerikanske ambassader er blevet angrebet.
Ikke langt fra Beirut, hvor paven opholdt sig, i byen Tripoli i det nordlige Libanon, kom det til sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter, der forsøgte at trænge ind i en regeringsbygning, og herunder blev en mand dræbr, mens 25 såredes.
Det var en dristig handling af paven netop nu at tage til dette område, men han ville ikke svigte sine mange kristne tilhængere.
– Vatikanet er særlig optaget af den store exodus af kristne fra Mellemøsten, siger han. De udgør nu blot 5 procent af den samlede befolkning, sammenlignet med 20 procent for et århundrede siden. Det menes, at det kristne befolkingstal i Mellemøsten, som idag omfatter 12 millioner, vil blive halveret i 2020, hvis sikkerheds- og fødselsraten fortsat går ned.
Det er pavens 24. udenlandsrejse og hans 4. til Mellemøsten. Han vil prædike om fred, samtidig med at den syriske borgerkrig fortsætter, blot 50 km borte. Det menes, at 27.000 syrere er blevet dræbt under opstanden, der begyndte for halvandet år siden..
Benedict har slået til lyd for en standsning af voldshandlingerne i Syrien og siger, at “det er en alvorlig synd at sende våben til Syrien”.

Jerusalem
De anti-amerikanske muslimske demonstrationer, der har bredt sig fra den muslimske verden til Israel, har fundet sted i bl.a. Tel Aviv, Akko og Jerusalem.
Efter fredagsbønnen i moskeer i Jerusalem kastede hundreder af andagtssøgende sten mod politiet nær Damasacus-porten, og de begyndte at marchere mod det amerikanske konsulat, men blev standset af politiet. Flere politibetjente blev sårede. Nogle demonstranter blev arresteret.
I Akko sanledes demonstranter i hundredvis efter fredagsbønnen i al-Jazer Moskeen og råbte “Allah er stor”.
I Wadi Ara-området og i de arabiske landsbyer Baqa al-Garbia og Umm al-Fahm sluttede hundreder sig til protestdemonstrationr og råbte “Vi elsker dig, Muhammed og vil ikke tillade, at der sættes en plet på dit navn”.
Tusinder af palæstinensere i Gaza-striben marcherede i protest mod offentlige bygninger.

Ude i verden
Filmen “Muslimers uskyld” har sat den islamiske verden i brand, og der meldes om uroligheder fra Libyen, hvor den amerikanske ambassadør Chris Stevens og tre medlemmer af ambassadestaben blev dræbt – og videre til Indien, Bangladesh, Pakistan, Philippinerne, Indonesien, Sudan, Kenya, Nigerie, Egypten, Yemen, Kuwat, Iran, Jordan, Libyen, Tunis og Qatar.
I Jordan marcherede hundredvis af salafi-tilhængere mod USA’s ambaassade med råbet “Lyt Obama. Vi er alle Osama her” – med henvisning til den dræbte al-Qaeda leder, Osama bin Laden.
Fra Sudan rapporteres, at 5000 demonstranter havde omringet den tyske og den britiske ambassade i Khartoum, men de fleste blev drevet tilbage af politi, der brugte tåregas. Tre personer rapporteres dræbt ved sammenstød. Det lykkedes imidlertid nogle sudanesiske demonstranter at storme den tyske ambassade og hejse et islamisk flag.
Det gik også hårdt til ved den amerikanske ambassade i Khartoum, hvor demonstranter klatrede over muren til ambassadebygningen og hejste et islamisk flag, mens ambassadevagter affyrede varselsskud.

Bangladesh, Pakistan, Indonesien
Der meldes tillige om uroligheder i Bangladesh, hvor der var 10.000 demonstranter, som brændte det amerikanske og israelske flag. I Pakistan fordømte myndigehederne den kontroversielle film og opfordrerede USA til at tage “passsende skridt”. I Indonesien – verdens største muslimske land – var der en demonstration foran USA’s ambassade i Jakarta, hvor demonstranterne havde skilte med teksten “{Profeten Muhammed er Islams symbol”.
Imens har udenrigsminister Hillary Clinton fremsat en udtalelse, hvori det hedder, at “Egyptens, Libyens, Tunis’ og Yemens folk ikke har udskiftet et diktaturs tyranni med et pøblens tyranni, og at ansvarsfulde ledere i disse lande må gøre alt, hvad de kan for at genoprette sikkerhed og holde demonstranterne ansvarlige for deres handlinger”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fortryder intet
Producenten af den anti-islamiske filmfortryder intet. Dens ophavsmand, den egyptiske kopter, Nakouta Basseley Nakouta, der lever i Californien, siger, at han føler sig skyldig over de dræbte, men opfordrer publikum til at se hele filmen, inden de dømmer den. Nakouta, der er dømt for narkotikahandel, tilføjer imidflertid, at han ikke angrer noget.