Ægteskabsproblemer er stadig tabu

Par- og psykoterapeut Dorthe Bräuner Lind sætter fokus på nogle af årsagerne til det stadig stigende skilsmissetal i Danmark – og giver kirkerne et par gode råd med på vejen.42,7%. Det er den forventede skilsmisseprocent for par gift i 2012.

Dorthe Bräuner Lind er psykoterapeut og skriver blandt andet for Indre Missions rådgivningsportal parvis.dk. Desuden har hun selv hjemmesiden familieraadgivning.com

Danmarks Statistiks nyeste beregningsmodel viser en forventet stigning på 2,7% fra 2011.
Parterapeut Dorthe Bräuner Lind kan se flere årsager til den konstante vækst i antallet af skilsmisser.
– Jeg mener, at det blandt andet skyldes den overdrevne individualisering. Vi har lært at sige nej og mærke efter. Vi er blevet gode til at stå op for os selv. Det er ikke en dårlig ting i udgangspunktet, men det svækker gruppefølelsen. Det er en styrke at vide og kommunikere, hvad jeg ønsker mig. Men det bliver en svaghed, når det kammer over, og vi ikke er villige til at vente på vores behov i ægteskabet. Hvis vi ikke kan acceptere, at der er nogle perioder i ægteskabet, hvor vi skal give lidt mere end vi får, er det problematisk, forklarer hun.

Får det til at se pænt ud

Men det er ikke den eneste side af sagen.
– Jeg har hørt én sige, at der blev snakket for lidt i kirken om, hvor hårdt det er at være gift. Når vi mødes til gudstjeneste og måske et møde én gang i ugen, er det let at få det til at se pænt og romantisk ud. Men det er ikke bare i kirken, det er en udfordring. Det er tabu i Danmark at fortælle, at man har det svært i ægteskabet, så ofte hører omgangskredsen først om det, når det er helt slut, forklarer Dorthe Bräuner Lind, som brænder for ægteskaberne.
Desuden oplever Dorthe ofte, at hun bliver bedt om basale råd om parforhold.
– Mange af os har lært at passe vores arbejde og børn og kirke eller fritidsaktiviteter, men jeg er usikker på, om vi prioriterer parforholdet lige så højt. Jeg oplever ofte, at par gerne vil undervises i basale familiefærdigheder, som eksempelvis at prioritere fælles aftensmad, fælles ansvar for børn og opdragelse og at man godt må sige sin mening uden at kræve, at den anden skal synes det samme, forklarer hun .

Hjælp i tide

– Jeg har selv været gift i 19 år, og jeg kan se styrken i at være sammen så længe. Desværre kommer mange, som har det svært i ægteskabet, alt for sent i terapi. Nogle gange har jeg været nødt til at sige til den ene part: ”Det lyder, som om du forlod ham allerede for et halvt år siden.” – og så ser jeg dem ikke mere, men hører, at de er blevet skilt. Men jeg har også erfaret, at hvis begge parter er klar til at give den en skalle og blive siddende ved forhandlingsbordet, så er der håb, fortæller Dorthe, som virkelig brænder for, at mennesker opsøger den rette hjælp i tide.
– Men jeg må også sige, at det ikke er ligegyldigt, hvilken parterapeut, man vælger. Vores værdier og erfaringer påvirker vores terapi og rådgivning, fortæller hun og opmuntrer par til at få råd og vejledning, allerede mens forholdet har det godt.
Derudover har kirken også en rolle at spille i styrkelse af ægteskaberne.

Sig det højt

– Jeg synes, at kirken både fra prædikestolen og mennesker imellem skal italesætte, at det kan være hårdt at være par og leve sammen hele livet. Sjælesorgsteams kan også være et godt sted at give og hente hjælp, fordi man der deler det samme værdigrundlag.